Annons
Annons


Läsarna jublar: Nu har Totte fått en snopp och Malin en snippa!

Vad ska vi lära våra barn att deras kön heter? Från flera håll har orden "snopp" och "snippa" förespråkats. I den nya upplagan av barnboken "Totte och Malin" är därför snippan lika självklar som snoppen.


Barnbok Totte

I den nya upplagan av den populära boken har namnen på barnens kön ändrats.

Vad kallar man lämpligen pojkars och flickors könsorgan?

I den pedagogiska boken ”Totte och Malin” från 1973 av Gunilla Wolde har Totte länge haft en ”penis” som han kissar med och Malin har haft ”en springa med ett litet hål” som hon kissar med.

Annons

Men inte nu längre.

Tottes penis heter i den nya, reviderade upplagan ”snopp” och Malins springa med hål är utbytt till det enklare ordet ”snippa”. Bytet har fått den läsande publiken att jubla, inte minst RFSU är överförtjusta:

– För femton år sedan började vi försöka etablera ordet snippa på förskolor runt om i Sverige. För tio år sedan kom det med i Svenska akademins ordlista. Och i dag såg vi att det finns i nytrycken av Totte-böckerna!, jublar RFSU på sin Facebook-sida och tillägger:

– Vi är SÅ glada att Malins (och den resterande hälften av Sveriges befolknings) kön inte längre benämns som ”en springa med ett litet hål i” –  utan faktiskt har ett namn!

Så här ser den revidera versionen ut (till höger) i förhållande till originalet (till vänster):

totte-nytt-namn

Förlaget Natur & Kultur, som ger ut böckerna om Totte, uppger att de länge tyckt att det funnits ett par saker som behövde ändras i boken, eftersom den trots allt kom ut för 43 år sedan. Valet av ordet snippa kändes naturligt då det numera är ett vedertaget begrepp.

– Det är det bästa ordet som har uppfunnits, säger RFSU:s pressansvarige Urban Rybrink i ett uttalande till Expressen.

Även ordet ”mässling” har ändrats till ”vattkoppor” för att vara mer tidsenligt för barn. Förlaget poängterar den stora vikten av rätt ordval i barnböcker, i synnerhet när det gäller namn på barnens kön.

Läs också: Varningen: Denna app bör ditt barn ALDRIG ladda ner!

Källor: RFSU, Expressen och Natur & Kultur
Text: Margaretha Malmgren
Tack till Natur & Kultur för bilder!


(209)
(0)


Annons

  • Maria Hammarström

    ”Även ordet ”mässling” har ändrats till ”vattkoppor” för att vara mer tidsenligt för barn.”

    Men nu är ju mässling inte en synonym till vattkoppor utan en helt annan sjukdom? Hur är vattkoppor en mer tidsenlig sjukdom?


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…