Annons
Annons


Barnröst ska få bilister att sakta ner

Många bilister kör alldeles för fort kring skolor och på vägar med 30-skyltar. Nu släpps en GPS där en barnröst ska påminna förare om att sakta ner i områden med mycket barn.


Barn på väg till skolan.

En ny app ska göra skolvägen säkrare.

En halv miljon skolever går eller cyklar till skolan varje dag. För att påminna bilförare om att hålla hastigheten har försäkringsbolaget If släppt appen Slow Down GPS, där den automatiserade vuxenrösten byts till en barnröst i närheten av Sveriges skolor.

Annons

– När man hör en barnröst reagerar man instinktivt och vill skydda barnet. Ett barn som ger köranvisningar ger en omedelbar fysisk, kognitiv och beteendemässig effekt, säger Julian Treasure, brittisk ljudexpert och ordförande för The Sound Agency.

Helt gratis

I appen finns även en funktion där användare kan lägga till andra barnrika områden där det kan vara bra att sakta ner för att undvika en allvarlig olycka.

Gilla Allas.se på Facebook

– Genom att låta ett barn visa vägen hoppas vi att man blir påmind om hastighetsbegränsningarna. Vår förhoppning är att fler tänker till kring varför det är viktigt att hålla hastigheten, säger Irene Isaksson-Hellman, trafikforskare på If.

Appen Slow Down GPS finns för IOS och Android och kostar ingenting att ladda ner eller använda.

– Vi hoppas att vi tillsammans kan hjälpas åt att fylla på med fler vägar och områden där det rör sig mycket barn, så att GPS:en blir så heltäckande som möjligt. Vi vill också med det här initiativet öka medvetenheten om barns utsatthet i trafiken och hur farligt det kan vara att köra för fort, säger Irene Isaksson-Hellman.


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…