Annons
Annons


Barrfall på tall

Det är trivsamt med vintergröna växter i kruka vid entrén. Men barrträd kan vara lite luriga att sköta eftersom de reagerar med att fälla barren både vid torka och övervattning.


Barrträd i kruka är fint året om. Genom att snåla lite på näring och genom en försiktig beskärning hålls de kompakta och fina.

Barrträd i kruka är fint året om. Genom att snåla lite på näring och genom en försiktig beskärning hålls de kompakta och fina.

Hej!

Jag har en mindre tall planterad i kruka. Den är tre år och står utomhus. Men nu har barren börjar torka ”underifrån”. Tallen får nya skott men de gamla barrar av. Är det så den fungerar eller har jag gett den för lite vatten? Vad tror du?
Vänliga hälsningar
Eva

Annons

 

Hej Eva!

Barrträd i kruka kan vara svåra att sköta med tanke på vattenbehov. Både vid övervattning och torka reagerar de  på samma vis, med gulnande barr som faller av. Det bästa är att känna på krukan; är den lätt behövs vatten. Du kan också försiktigt lirka ur jordklumpen och kolla hur det står till med rötterna. Är det fuktigt i botten behöver du snåla in på vattningen. Är jorden alldeles genomvävd av rötter är det dags för omplantering i större kruka med ny jord.

Det finns två svampsjukdomar som angriper tall och ger de symtom som du beskriver, Gremmeniella och tallskyttesvamp. De härjar särskilt fuktiga och svala somrar. Barren gulnar underifrån och faller av så som du beskriver. Men är växten i övrigt i god kondition kan den hämta sig och växa ifrån angreppet.

 

Tallen är ju en skogsväxt och trivs i mager jord. Se till att krukan är väldränerad och blanda en mullrik jord med lika del sand eller grus. Var ganska sparsam med näring om du vill att tallen ska växa kompakt och inte bli alltför gänglig och stor.

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…