Annons
Annons


Bästa fikat till jul!

Den svenska fikakulturen är stark. Varannan svensk handlar på konditori en gång i månaden eller oftare.


lussekatter

I juletider är det framförallt klassiker som saffransbröd men också pepparkakor, marsipanfigurer och chokladpraliner som hör till favoriterna.

Det visar Arlas årliga djupdykning i den svenska konditorvärlden, Konditorrapporten 2014.

Annons

Vi svenskar fikar som aldrig förr. I Konditorrapporten 2014 framkom bland annat att varannan svensk (50 %) handlar på konditori minst en gång i månaden. Många är nyfikna på att prova nytt när de går på konditori, hela 48 procent av svenskarna anger att de gärna gör så. I juletider är det dock de traditionella bakverken som är mest populära. Favoriten är utan tvekan saffransbröd, följt av klassiska pepparkakor och marsipanfigurer. På fjärde respektive femte plats återfinns mjuk pepparkaka och chokladpraliner.

Allra populärast är det att köpa saffransbröd i norra Sverige, där anger 46 procent av befolkningen att de gör så i juletider. Detta kan jämföras med 26 procent i södra mellersta Sverige. Där gillar man marsipan bättre. Ungdomar gillar också mjuk pepparkaka i högre utsträckning än äldre, 11 respektive 3 procent anger kakan som en av sina julfavoriter.

Klenäter och mandelmusslor bubblar i södra Sverige

Topplistan över svenskarnas julfavoriter i södra Sverige skiljer sig något från övriga landet. I Skåne, Halland och Blekinge ligger saffransbröd och pepparkakor fortfarande i topp men favoriter som marsipanfigurer och chokladpraliner har fått stå tillbaks till förmån för bakverk som klenäter och mandelmusslor.

Topplista: svenskarnas julfavoriter på konditori

1. Saffransbröd

2. Pepparkakor

3. Marsipanfigurer

4. Mjuk pepparkaka

5. Chokladpraliner

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…