Annons
Annons


Bästa sättet att detoxa din kropp

Glöm sju dagar med juice och tarmsköljningar. Här är sex hälsosamma vanor som hjälper dig rensa kroppen på ett naturligt sätt. Du kan börja redan i dag.


Att detoxa behöver inte innebära extrema dieter. Kroppen fungerar på ett sådant sätt att den gör sig av med slaggprodukter och gifter. I stället kan en detox handla om att välja rätt sorts mat och se till att få i sig tillräckligt med vatten.

Annons

Detox är så mycket mer än juice. Bild: IBL Bildbyrå

Här är 6 hälsosamma vanor för en naturlig detox:

1. Ät anti-inflammatoriskt

Försök att undvika processad mat, friterat och en alltför sockerrik mat. Kan du dessutom skära ner på andelen rött kött är det många som upplever att de mår mycket bättre. Välj i stället grönsaker, nötter, baljväxter och annan fiberrik kost. Eftersom den största delen av vårt immunförsvar sköts av bakteriefloran i tarmarna finns det all anledning att hålla magen glad.

Gilla Allas.se på Facebook

Sötpotatis är ett av de livsmedel som är antiinflammatoriska. Bild:
Riou, Jean-Christophe

2. Drick mer – men rätt

Fyll på med tillräckligt vatten för att hindra kroppen från att torka ut. Vatten hjälper också njurarna att rensa ut gifter. Tycker du att det är trist att dricka vatten precis som det är kan du alltid tillsätta citron. Citron skickar dessutom signaler till levern att producera mer enzymer som kan underlätta matsmältningen. En annan dryck som gör gott för din hälsa är grönt te. Grönt te har visat sig ha flera hälsofördelar. Studier har visat att det kan förbättra vår minnesförmåga, dämpa mängden skadligt kolesterol och minska risken för alzheimer.

3. Rör på dig

Du har hört det förut, men motion gör dig gott. Att svettas hjälper dig att detoxa eftersom du ökar cirkulationen i kroppen. Träning hjälper dig dessutom att känna dig mindre stressad, gladare och gör att du känner dig mer energifylld.

Hitta en träningsform som får dig att svettas med ett leende. Bild: Nastassia Yakushevich / Alamy

4. Ät mindre portioner och långsammare

Stora portioner mat gör dig mer uppsvälld och tvingar matsmältningen att jobba extra hårt. Försök därför att äta mindre portioner men mer frekvent. Försök också att äta långsamt snarare än att kasta i dig maten som en glupsk varg. Ju bättre du tuggar maten desto mindre behöver kroppen jobba vid matsmältningen.

5. Ta hand om din hud

Huden är vårt största organ och behöver också omvårdnad. Ett bra sätt är att torrborsta huden med en mjuk borste innan du duschar eller tar ett bad. På så sätt ökar cirkulationen och kan också hjälpa huden att förnya sig.

Torrborstning är ett bra sätt att ta hand om sin hud. Bild: Shutterstock/IBL

6. Se till att få en god natts sömn

Tillräckligt med sömn är en av grundpelarna i ett sunt leverne. Försök att få minst sju timmar varje natt och skapa gärna rutiner där du går och lägger dig vid samma tid varje kväll. För att du ska sova extra gott är det bra att låta sovrummet vara mörkt och svalt. Försök också undvika alla typer av skärmar i sovrummet eftersom de kommer att påverka din förmåga att somna.

Av Helena Sjögren.
Källor: Time, Allers, MåBra


(20)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…