Annons
Annons


Välj rätt svampar

Svamputställningen i Botaniska trädgården har blivit en tradition och Magnus Neuendorf ansvarar för utställningen. I år hålls den i Galleri Floras Rike på butikens övervåning.


Snöbollschampinjon.

– Om vädret fortsätter vara gynnsamt framöver får vi säkert en givande svamphöst och vi hoppasi kunna visa ett par hundra västsvenska svampar, säger Magnus.

Han konstaterar att årets svampsäsong drog i gång ordentligt redan strax efter midsommar och juli bjöd på massor av gula kantareller och en hel del kremlor. Sopparna däremot lyste med sin frånvaro. Men nu under andra halvan av augusti ser det ut att kunna ta fart även för andra arter än bara den gula kantarellen. Trattkantarellen och taggsvamparna har börjat dyka upp och på sina håll är det rikligt med både blodriskor, citronslemskivling och diverse soppar. Men Magnus Neuendorf vill också varna för de allt vanligare giftiga svamparna:

Annons

– Även de dödligt giftiga vita flugsvamparna och toppiga giftspindlingarna är på gång. Arterna har blivit allt vanligare i de västsvenska granskogarna under de senaste decennierna. Men pass på den vita flugsvampen växer också gärna i ren bokskog!

Magnus har också en speciell avdelning där ett tiotal lämpliga matsvampar exponeras med en grundlig beskrivning. Här kan nybörjaren känna, lukta och titta på svamparna.

Svamputställning

4-10 september Kl 10-16. Svampexperter på plats varje dag kl 13-16. Galleri Floras Rike (Butikens övervåning). Fri entré.

Svampbestämning

Måndagskvällar till och med 1 oktober kl 18-20 . Svampexperter berättar vad du har i svampkorgen. Avgift 20 kr/korg.

Färga med svamp

Lördag 8 september kl 12-16. Med Ann Bernhardtz-Heimer. Galleri Floras Rike.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…