Annons
Annons


Så skyddar du dig från att få ditt kontokort kapat!

Id-bedrägerierna slår nya rekord och har ökat med 42 procent de första sex månaderna i år jämfört med förra året. Så här skyddar du dig!


Bankkort bedrägeri.

Läs om hur du skyddar dig från bedrägeri!

Bedrägeribrotten ökar generellt och de brott som ingår under s.k. identitetsintrång står för en stor del av ökningen. Dels handlar det om kreditköp i andra personers namn, men framförallt om bedrägerier där stulna kortuppgifter nyttjas för köp online. Det betyder att bedragarna inte ens har tillgång till kortet de handlar på utan enbart använder kortuppgifterna.

Annons

Det är svårt att själv skydda sig mot att ens egna kortuppgifter hamnar i orätta händer eftersom det ofta handlar om att uppgifterna kommer från olika typer av dataintrång hos aktörer där uppgifterna finns lagrade.

Gilla Allas.se på Facebook

– Det man kan göra är att enbart handla från sajter som erbjuder betallösningar som  ”3D-secure” eller har certifikat för säker e-handel och även låsa sina kort för köp när man inte använder dem, säger Lotta Mauritzson, ansvarig för rådgivning på SSF Stöldskyddsföreningen.

Viktig tumregel

De flesta banker erbjuder i dag enkla möjligheter att låsa och låsa upp sina betal- och kreditkort. Det är också bra att använda ett särskilt kort, helst utan kredit, för att minska risken för att det används för kreditköp om kortnumret kommer på avvägar. Ha inte mer pengar på kortet än vad du själv tänker handla för den närmaste tiden.

När det gäller kreditköp i annans namn är det också svårt att skydda sig, men man bör vara uppmärksam på om det dyker upp kreditupplysningar beställda från företag man inte själv handlat från och omedelbart kontakta försäljningsstället och bestrida eventuella fakturor.

– Att vara försiktig med att lämna ut person- och kortuppgifter generellt är en tumregel och även att skydda sin post genom att ha lås på brevlådan eller skaffa en säkerhetsbrevlåda för att tidigt upptäcka om någon försökt få tag på posten, menar Lotta Mauritzson.

Så skyddar du dig mot bedrägeri:

1. Lås dina betal-/kreditkort för köp på internet och i utlandet när du inte använder dem.

2. Skaffa ett shoppingkort, med begränsad summa pengar på och gärna utan kredit.

3. Håll koll på posten – lås brevlådan eller skaffa en säkerhetsbrevlåda.

4. Var vaksam på kreditupplysningar du inte känner igen.

5. Lämna aldrig ut kort och kontouppgifter i mail eller när du inte är helt säker på vem mottagaren av informationen är.

Läs också: Så tjänar du pengar på din bil i sommar!

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen


(14)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…