Annons


Nyhet: Rödbetsjuice kan hjälpa mot fibromyalgi!

Rödbetsjuice är en av de hetaste trenderna inom hälsa. Nya rön tyder på att rödbetor även kan hjälpa mot fibromyalgi. Därför inleds nu en svensk studie för att undersöka effekterna vetenskapligt.


Rödbetsjuice har visat sig få fibromyalgipatienter att må bättre.

Rödbetsjuice har visat sig lindra smärta hos fibromyalgipatienter.

Fibromyalgi är den näst vanligaste sjukdomen i muskler och leder efter artros. Mellan 80 och 90 procent av de drabbade är kvinnor.

Sjukdomen innebär ett kroniskt tillstånd av långvarig och utbredd smärta och ömhet i leder och muskler, stelhet, sömnstörningar och generell trötthet.

Lindrar värk

Vid fibromyalgi ses också en försämrad blodcirkulation, vilket beror på rubbningar i bildningen av kväveoxid. I stället för kväveoxid bildas fria radikaler. Detta leder till uppkomsten av ett mycket skadligt ämne – peroxynitrit.

Annons

Forskarna har upptäckt att nitrater från olika växter, framför allt rödbetor, kan ge förbättrad blodcirkulation utan bildning av ovan skadliga ämne.

– Jag har sett förbättringar hos många personer. Många blir piggare och får mindre smärta. Rödbetsjuicen botar ingen, men den hjälper många att må bättre, säger medicine doktor Olle Haglund, som under flera år hjälpt patienter med fibromyalgi.

1,5 dl juice

Därför ska nu svenska Fibromyalgiförbundet tillsammans med företaget Wellnox Health AB genomföra en pilotstudie med rödbetsjuiceprodukter.

Studien kommer att pågå under 8 veckor och inleds under våren med ett antal medicinska mätningar. Deltagarna kommer dagligen att få dricka 1,5 dl rödbetsjuice och därefter ska tester göras för att påvisa om det skett några förbättringar.

Läs också: Här är symtom på fibromyalgi

Källa: Fibromyalgiförbundet


(6)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…