Annons
Annons


Därför kan beröring rädda liv!

Frisk genom handpåläggning. Och ännu bättre om handen berör med strykande rörelser. Nej, det är inget hokus pokus utan fungerar verkligen.


Ett hormon, oxytocin (se nedan), frigörs och stimulerar till lugn, smärtlindring och hjälp till självläkning av kroppen

Vid beröring frigörs hormonet oxytocin som stimulerar till lugn, smärtlindring och hjälp till självläkning. Foto: Fotolia

Beröring är livsviktig och inom taktil stimulering har man tagit fasta på att behovet av beröring varar livet ut. Spädbarn dör och även äldre kan dö av brist på beröring. Känslan för beröring är den tidigast utvecklade funktionen, den mest fundamentala och den som lämnar oss sist i livet.

Annons

Armen blev rak
Vårdläraren Gunilla Birkestad var med och utarbetade metoden taktil stimulering. Hon praktiserade på ett vårdhem för 30 år sedan när hon en dag satt med ena handen på axeln och den andra på armbågen på en svårt sjuk man som hade epilepsi samt en hjärnskada.

Gilla Allas.se på Facebook

– Jag satt där en kvart och tänkte på andra saker när jag plötsligt tittade till och upptäckte att hans arm var rak. Jag la handen på benen. Efter sju minuter rätade benen ut sig, sen andra armen. Undrar vad som händer om jag arbetar med hela kroppen, tänkte jag, och började försiktigt stryka på huden. En helt ny man framträdde. Jag upprepade metoden några gånger i veckan och hans epilepsi var borta efter sex veckor.

Frigör läkande hormon
Under åren som gått sedan dess har Gunilla testat sig fram och utvecklat ett rörelsesystem med 95 olika rörelser. Längs de Langerska linjerna, som är indelningar av olika segment i hudkostymen, gör man mjuka strykningar i ett visst tempo och efter ett visst mönster åt de håll som huden har sina spänningar. Ett hormon, oxytocin (se nedan), frigörs och stimulerar till lugn, smärtlindring och hjälp till självläkning av kroppen.

Ger trygghet
Metoden används ofta i vården av spädbarn, medvetslösa, inom åldringsvården och av gravt handikappade som inte kan ge gensvar men reagerar på beröring. Hos förvirrade äldre människor är beröring extra viktig och ger trygghet. Beröring symboliserar omsorg och bekräftar existensen och blir för de äldre ett sätt att kommunicera när de andra sinnena sviktar.

Personer som får mycket beröring tenderar att få bättre självuppfattning, den intellektuella och känslomässiga förmågan förbättras, man känner lättare närhet till andra samt blir nyfiken på sin omgivning. Den fysiska närheten gör att vi kan återhämta oss, lagra näring och läka skador och sjukdomar.

Fakta
Oxytocinet är kroppens lugn och ro-system som ger smärtlindring, ökar koncentrationen, vakenhetsgraden och aktiverar kroppens eget smärtlindringssystem. Hjärtat slår lugnare, vi andas bättre, blodtrycket sänks, näringsupptaget blir bättre och oxytocinet kan påverka halter av stresshormoner så att kroppen aktiverar sin egen återhämtning.

Tips
Smörj in händer, fötter, ben, rygg, hårbotten eller ansikte på de människor som står dig nära. Där känns beröringen bara naturlig.

Av Helene Lundgren
Foto: Shutterstock

Vill du leva ett sundare liv och nå din drömvikt?

Testa vår viktminskningskurs online!

Läs mer om kursen här!

DU FÅR…

● Kompletta menyer för 4 veckor

● Bästa kom-igång-tipsen

● Smarta listor som hjälper dig välja rätt mat

● Knepen för att bli av med sötsuget

● Superenkelt promenadprogram som ökar förbränningen

● Personliga tips från kvinnor som testat L7

Efter kursen kommer du garanterat att se stor skillnad på vågen och känna dig både piggare och friskare!


(141)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…