Annons
Annons


Kul koll på museer

Nu har du möjlighet att titta på panoramabilderna över Skoklosters slott, Livrustkammaren och Hallwylska museet. Som webbesökare kan du ”gå runt” och bekanta dig med Skoklosters slott, ett av världens främsta barockslott från den svenska stormaktstiden på 1600-talet, den kungliga historien i Livrustkammaren i stämningsfulla källarvalv och det storstilade Hallwylska palatset från sekelskiftet 1900.


Matsalen Skoklosters slott

Matsalen i paradvåningen på Skoklosters slott. Det praktfulla möblemanget ger exempel på inredning och konsthantverk i en högadlig miljö under 1600-talet. På väggarna hänger porträtt av svenska kungar från Gustav Vasa fram till Gustaf VI Adolf.

ProjectGoogle Art Project är ett internationellt konstprojekt där museer världen över kan visa upp sina samlingar för en större publik. I ett första skede visades utvalda ”highlights” ur samlingarna. Google har rest runt med en särskild kamera och fotograferat interiörer. Var och en som inte kan besöka museet fysiskt, kan ändå få en upplevelse och bild av museet.

Annons

På detta sätt når museerna ut även ut till grupper som av olika skäl har svårt att besöka museet. Som statliga museer är det också viktigt att nå ut till alla landsändar i Sverige. Skoklosters slotts, Livrustkammarens och Hallwylska museets samlingar tillhör alla och ska kunna upplevas av alla som är intresserade.

Gilla Allas.se på Facebook

Deltagandet i Google Art Project och Museum View-fotograferingen är också ett sätt att locka besökare, inte minst internationella turister, som får en chans att bilda sig en uppfattning om museet innan de kommer till Sverige. De vackra bilderna bjuder in och väcker lust att utforska våra miljöer och föremål.

Faktaruta:
Skoklosters slott bildar tillsammans med Livrustkammaren och Stiftelsen Hallwylska museet en myndighet vars uppgift är att bevara och berätta om vårt kulturarv. Myndigheten ska utifrån museernas samlingar utveckla och förmedla kunskap om och upplevelser av kulturarvet och därigenom ge perspektiv på samhällsutvecklingen. Riksdagens beslut om en nationell kulturpolitik ligger till grund för myndighetens arbete.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…