Annons
Annons


Beteendeterapi kan lindra tinnitus

1,5 miljoner svenskar har erfarenhet av tinnitus. 100.000 av dem lider svårt av att det aldrig blir tyst. Men det finns sätt att lindra besvären!


Nu kan även tinnitusdrabbade få hjälp av kognitiv beteendeterapi.

Efter flera år med tinnitus hamnade Annika Byquist i en djup depression. När det såg som mörkast ut fick  hon hjälp på en rehabiliteringskurs. Med bland annat kognitiv beteendeterapi lindrades Annica Byquists besvär. Läs mer om Annica Byquist i Allas nr 50 (i butik 8 december)

Annons

Läs också: El-terapin minskade Maries tinnitusbesvär

Påverka din tinnitus
Även om tinnitus inte går att bota kan man trots allt göra en del för att påverka den och kanske till och med förbättra den. Förhållningssätt, livsstil och allmäntillstånd betyder massor. Här är några  råd:

• Ta tag i problemet och styr upp tinnitusen istället för att låta den styra upp dig.

• Börja alltid med att kontrollera hörseln hos en läkare. Är tinnitusen konsekvensen av en hörselskada kan hörselhjälpmedel hjälpa.

• Ta en titt på din livsstil och vad du äter. Både stress, dålig kost (alkohol, socker, nikotin och koffein) och för lite motion kan påverka besvären. Även vissa mediciner förvärrar tinnitus.

• Spänningar i nacke och rygg, för lite sömn och nedstämdhet kan indirekt förvärra problemen. Sök hjälp via sömnkliniker, massage eller prata med läkare om KBT.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…