Annons


Bildextra! Fantastiska platser i välden

En regnbågsfärgad källa, livlösa träd och vågformade bergsklippor. Här hittar du fängslande naturupplevelser från jordens alla hörn som lockar både turister och äventyrslystna upptäckare.


Perito Moreno Glacier

 

Coyote_buttes

Coyote Buttes.

Coyote Buttes, Vågen – Arizona, USA

Vågen är en del av nationalparken Vermilion Cliffs National Monument. För att få besöka vågen behöver man tillstånd. De mjuka formerna påminner om den spanska konstnären Salvador Dalis surrealistiska målningar.

Annons

 

Antelope_canyon

Antelope Canyon.

Antelope Canyon – Arizona, USA

Antelope Canyon ligger i Navajo-indianernas reservat där tusentals störtfloder format bergsväggarna och skapat ett unikt ljusrum. Men att besöka Antelope Canyon under regnperioden är mycket riskfyllt då störtfloder kan komma forsandes när som helst utan förvarning.

Gilla Allas.se på Facebook

 

Grand Prismatic Spring

Grand Prismatic Spring.

Grand Prismatic Spring – Yellowstone National Park, USA

Temperaturen i Grand Prismatic Spring ligger på 85˚C och regnbågsfärgerna i den varma källan uppstår av bakterierna som finns i det mineralrika vattnet. Varje dag avdunstar mer vatten från källan än vad som ryms i en olympisk simbassäng.

 

Deadvlei

Deadvlei – Namib-Naukluft- parken.

Deadvlei – Namib-Naukluft- parken, Namibia

Deadvlei är en kombination av det engelska ordet för död och det afrikanska ordet vlei, som betyder våtmark. Akaciaträden har stått livlösa i cirka 1000 år och det kusliga området ligger alldeles intill några av världens högsta sanddyner. Den högsta är den röda Sossusvlei-dynen som mäter 383 meter i höjd – lika hög som Empire State Building.

 

The Pinnacles

The Pinnacles – Nambungs nationalpark.

The Pinnacles – Nambungs nationalpark, Australien

Mystiska formationer av tinnar och torn ger en spöklik känsla när man vandrar omkring i nationalparken. Vissa stenar är mer än fyra meter höga och förundrar vetenskapen, som utgår från att kalkstensformationerna har formats av naturen i miljontals år.

 

Perito Moreno Glacier.

Perito Moreno Glacier.

Perito Moreno Glacier – Los Glaciares National Park, Argentina

Perito Moreno är en av få glaciärer i världen som växer. Den är redan 28 kilometer lång och fyra kilometer bred. Under sommaren är det vanligt att stora flak av is lossnar från glaciären och faller ner i sjön Lake Argention.

 

Fler häftiga platser!

Lake Hillier – Recherche-arkipelagen, Australien

Ta ett dopp i den rosaskimrande sjön Lake Hillier vid den australiensiska skärgården. Färgen på vattnet har förundrat vetenskapsmän över hela världen men vattnet ska inte vara farligt att bada i.

Medenhall-glaciären – Tongass Nationalpark, Alaska, USA

Passa på att besöka Mendenhall-glaciären innan klimatförändringen tagit ut sin rätt. Allt smältvatten som flyter under glaciären tränger undan isen och bildar grottor med fantastiskt ljus som bildas av det tunna taket.
För att komma dit krävs lite ansträngning, först måste man paddla kajak fram till glaciären, sedan ta sig över den med stegjärn, och först därefter kan ta man ta sig ned under ytan och in i grottan.

Derweze – Karakum-öknen, Turkmenistan

Derweze eller ”Helvetets port” som det kallas av lokalbefolkningen är en oljekälla som stått i brand i mer än 40 år. Turkmenistans president besökte hålet 2010 och krävde att det skulle stängas ned men inget har hänt – ännu.

Fly Ranch Geyser – Nevada, USA

Besök Gejsern som efter 100 år fortfarande sprutar vatten. De skimrande färgerna kommer från de mineraler vattnet tagit med sig upp från jordens innanmäte.

Drakblodsträd – Socotra-arkipelagen, Jemen

Saven i Drakblodsträdet är röd, därav den blodiga delen i namnet. De som bor i närheten tror att kådan från drakblodsträdet kunnat bota allehanda sorts krämpor, både för att läka sår och lindra feber. Kronornas form har utvecklats som ett skydd mot Socotras ständigt heta och torra klimat.

Källa: momondo.se


(1)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…