Annons
Annons


4 av 10 bilister ogillar cyklister


cyklist

Konflikten mellan cyklister och bilister är ett aktuellt ämne. En ny undersökning visar att fyra av tio bilförare inte tycker om cyklister i trafiken. Man irriterar sig mest på att cyklister “alltid tror att de har företräde” och “inte tar hänsyn till övrig trafik”.

Annons

Det bilister mest ogillar med cyklister är att “de tror att de alltid har företräde i trafiken” (61 procent) och att “de inte tar hänsyn till övrig trafik” (40 procent). Undersökningen BilPanelen utförs av Bythjul.com, Nordens största och oberoende däckbutik på nätet. Men det är annat ljud i källan när bilisterna själva sätter sig i cykelsadeln, då anser sex av tio att de blir “bättre människor” eftersom cykling är bättre ur miljö- och hälsosynpunkt.

Gilla Allas.se på Facebook

En av fem medger att de ofta eller ibland bryter mot trafikreglerna när de cyklar, och bara 20 procent säger att de aldrig bryter mot trafikreglerna när de cyklar. 16 procent av bilförarna påstår också att cyklister ofta cyklar mot rött ljus. Var tredje bilist har någon gång varit inblandad i en olycka med en cyklist.

De gånger bilister själva väljer att ta cykeln till jobbet passar 61 procent på att se det som ett träningspass vilket kan förklara den höga hastigheten som många cyklister ofta håller. Fyra procent av bilisterna säger även att de inte riktigt har koll på vilka trafikregler som gäller när de cyklar i trafiken.

Topp 3: detta irriterar sig bilförare mest på när det gäller cyklister i trafiken

1. Att de alltid tror att de har företräde.

2. Att de inte tar hänsyn till övrig trafik.

3. De svänger utan att förvarna.

Om undersökningen: BilPanelen är en återkommande webbaserad undersökning från Bythjul.com. Undersökningsperioden var mellan 23 – 29 september 2015 och har besvarats av 1 017 bilister.


(0)
(0)


Annons

  • Mattias4

    Om fyra av tio bilister inte gillar cyklister, vad tycker då de övriga sex av tio? Rubriken borde väl spegla majoriteten. ”Bilister gillar cyklister” eller ”Bilister har ingen direkt åsikt om cyklister”.

  • Allas redaktion

    Hej Mattias4!
    Haha, du har helt rätt. Det ska såklart stå ”4 av 10 bilister gillar inte cyklister” i rubriken men början har inte kommit med av någon anledning. Vi ändrar genast det. Tack för att du var uppmärksam!

  • Bra uppmärksammat Mattias!


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…