Annons
Annons


Bipollen-den nya supermaten!

Bipollen är den nya trenden inom supermaten. Här nedan får du reda på varför.


Blütenpollen

Så sent som i slutet av februari kunde bipollenets positiva verkan på oss människor konstateras av en professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet i tv-rutan, Charlotte Erlanson-Albertsson.

Annons

Bipollen, tillsammans med nektar, lagras på binas bakben. Pollenet innehåller viktiga ämnen som vår kropp behöver. Även pollenallergiker kan använda bipollen i sin mat. Detta för att intaget inte sker genom andningsvägarna. De finns även de forskare som menar på att blir man strandad på en öde ö och bara har tillgång till vatten och bipollen skulle man kunna klara sig. De viktiga ämnena som bipollen innehåller är följande: makrofödoämnen, det vill säga kolhydrater, fett och protein, och mikrofödoämnen som vitaminer och mineraler.

Liten mängd, men stor påverkan

Forskare har även kommit fram till att bipollen har en högre koncentration av vitaminer än vad som finns i frukt och grönsaker, vilket innebär att intag av bipollen inte behöver tas i lika stor mängd som frukten. Eftersom bipollen även innehåller mycket kalorier rekommenderar Charlotte Erlanson-Albertsson att man inte ska äta mer än 10 gram per dag.

Gilla Allas.se på Facebook

”De är väldigt koncentrerade, så man ska inte ta för mycket. Men en matsked är bra”, säger Charlotte Erlanson-Albertsson till Hälsoliv.
I större mängd kan ”supermaten” även ge mildare former av irritationer i mag-tarmkanalen och ge en laxerande effekt på grund av sitt rika näringsinnehåll och styrka. Lika så uppsvälldhet, hjärtklappning och svårigheter vid andning.
Men eftersom bipollen inte bara finns i torkad konsistens utan även i tablettform kan doseringen göras enklare med rätt mängd.
”Jag äter inte själv bipollen, men om jag skulle välja något så skulle jag ta tabletterna”, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Framtidens medicin?

Pollenet innehåller även antibakteriella ämnen som lätt kan tas upp av vår kropp, vilket gör att bipollen kan stärka ens immunförsvar. Charlotte Erlanson-Albertsson är en av de som menar på att det lilla ”kornet” kan vara framtidens skydd mot elakartade bakterier, då vi idag får fler och fler bakterier som blir resistenta mot det kända skyddet antibiotika.

Läs även: Superfödan i Sverige

Källa: expressen.se/hälsoliv, bibladet.se och alltomhonung.se.

Av: Maria Persson


(8)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…