Annons


Björn Skifs om fattigpensionärernas situation: ”Det är vedervärdigt”

Över 300 000 svenska pensionärer lever på gränsen till fattigdom. Det är något som gör artisten Björn Skifs väldigt upprörd. "Det är vedervärdigt", säger han till Expressen.


Närmare 330 000 svenska pensionärer lever under gränsen för vad som anses vara risk för relativ fattigdom. Det visade beräkningar från EU-kommissionen i höstas, och siffrorna är betydligt högre än i andra nordiska länder.

Annons

Björn Skifs. Bild: IBL Bildbyrå

Att så många svenska pensionärer lever på gränsen till fattigdom i Sverige i dag, gör den folkkäre artisten Björn Skifs upprörd.

– De som har varit med och byggt upp den här så kallade välfärden, och i dag är det knappt som att de överlever. Det är vedervärdigt! Det är det verkligen, säger han till Expressen.

Björn Skifs: ”Vad är det som händer?”

Björn Skifs är kritisk till att det läggs allt mindre medel på viktiga samhällsfunktioner.

– Det är så konstigt att de viktiga grejerna tas det inte hand om – sjukvårdspersonal, lag- och ordningspersonal, lärare. Vad är det som händer?

Björn Skifs fyllde 70 år ifjol. Bild: Elvira Pihl/Aftonbladet/IBL

Själv behöver Björn Skifs knappast oroa sig för livet efter pensionen. Han fyllde 70 år förra året, men har fortfarande ett aktivt yrkesliv. Nyligen samlades godbitar från hela hans karriär i en ny cd-box och till sommaren ställer han sig på scenen igen med nya showen ”Bitar ur mitt liv”.

Tecknade pensionsförsäkring

Redan som 23-åring tecknade han en pensionsförsäkring, på sin pappas inrådan. Den skulle falla ut när artisten fyllde 53, men med tanke på artistens fullbokade schema har pengarna aldrig behövts och Björn Skifs har skjutit upp utbetalningarna.

Hur mycket pengar det blir när han väl väljer att utnyttja försäkringen, vet han inte.

– Jag har inte ens räknat ut det. Vi får se hur mycket det blir över, och sen ska väl barnen ha sitt! Jag är ju ganska lugn när det gäller att spendera pengar, säger han till Expressen.

Läs också: Björn Skifs om planeringen av sin begravning: ”Helt odramatiskt”


(245)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…