Annons


Björnbärsmousse på chokladbotten

Härligt krämig björnbärsmousse på fyllig chokladbotten. Det här är en tårta i konditorklass som du kan göra själv hemma.


Mumsig bärmousse och choklad – en riktig höjdare!

Björnbärsmousse på chokladbotten

8–10 bitar
Tid: 1 tim

Botten:
125 g mörk choklad
100 g smör
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl

Björnbärsmousse:
5 gelatinblad
300 g frysta björnbär
2 msk vatten
2 dl socker
4 dl vispgrädde
3 dl rysk eller grekisk yoghurt

Annons

Garnering:
färska björnbär
vispad grädde
mynta eller citronmeliss
1. Hacka chokladen fint, smält smöret och tillsätt chokladen under omrörning. Dra kastrullen från värmen och rör ner resterande ingredienser efter hand.
2. Häll smeten i en bakpappersklädd form med löstagbar kant, ca 23 cm i diam. Grädda i 175° i 20–22 min. Ska vara lite kladdig i mitten. Låt svalna och jämna till kanten.
3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Koka upp björnbär, vatten och socker. Mixa samman, sila massan och häll tillbaka den i grytan. Hetta upp, tillsätt urkramade gelatinblad och rör om tills de har löst sig. Låt svalna till simmig konsistens.
4. Vispa grädden fluffigt men inte hårt. Ta ut yoghurten, låt allt bli något mer rumstempererat. Blanda grädde med yoghurt och rör ner med stora tag, lite i taget, i björnbärsmassan. Häll massan över bottnen och jämna till. Låt stå i kyl i minst 3 tim.
5. Garnera med bär och ev vispad grädde.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson


(2)
(0)



Vinn 10 000 kronor till DIN drömresa – tävla här!



Annons


Annons

Laddar nästa sida…