Annons
Annons


Bjud bina på blomfest

Antalet bin har minskat drastiskt under senare år. Samtidigt vet vi att pollinering av bin är viktig både för ekosystemet och för vår matproduktion. Genom att odla nektar- och pollenrika växter i våra trädgårdar kan vi hjälpa bina.


bi nektar

Visst är det härligt när rabatten surrar av bin och humlor som är på jakt efter nektar.

mat till bin

Sommarrudbeckia Golden Eye är en bifavorit.

Effektiva driftsmetoder i lantbruket och odling av monokulturer har gjort att antalet viktiga pollen- och nektarkällor minskat för våra bin. Våra trädgårdar kan förbättra binas livschanser. Satsa på pollen- och nektarrika växter och undvik gifter så kan din trädgård bli insektsvänlig.

Annons

Läs också: Så gör du en bivattnare

Binas betydelse

Honungsbin och vilda bin har en nyckelroll för den biologiska mångfalden. Den ökade frukt- och frösättning som följer av binas pollineringsarbete förbättrar villkoren för både fåglar, däggdjur och andra insekter.

Flitiga bin och humlor förbättrar skörden av frukt och bär. En bra pollinering vid äppelblomning kan till exempel öka skörden med upp till 70 procent. Även om binas verksamhet oftast förknippas med honung, så är det pollineringen som har den största betydelsen för människan.

Blommande växter från vår till höst

Bina har två näringskällor; nektar  och pollen. För att det ska finnas mat hela säsongen behövs växter som blommar och erbjuder nektar och pollen från vår till höst.

Tidigt på våren är vintergäck, snödroppar, scilla, krokus, sippor, sälg, hassel och lönn attraktiva för nyvaknade bin och humlor. I maj finns det i regel gott om mat då maskrosor, fruktträd och raps blommar. Under juni och sensommaren kan det vara ont om mat. Här kan trädgården fylla en viktig funktion. Att tänka blomning i stället för ökenlika stensatta ytor med några få vintergröna växter är ett steg i rätt riktning.

Nektar-och pollenkälla

Sommarblommor erbjuder oftast en riklig och lång blomning. De flesta trivs i soligt läge men det finns även sorter som utvecklas bra i ett skuggigare läge. Blomningen kan förlängas om vissna blommor avlägsnas för att hindra frösättning.

Sommarblommor som uppskattas av bin är till exempel blåklint, heliotop, jätteverbena, solros, ageratum, rosenskära, sommarrudbeckia, sommaraster, fänkål, honungsört, sommarflox, ampelskära, tagetes, daggsalvia och blåsalvia.

Generellt sett föredrar bina enkla blommor som inte är alltför förädlade då de fyllda sorternas nektarier och ståndare ofta är ombildade till blomblad och därmed ger mindre eller ingen pollen och nektar. Tänk på det när du väljer sort!

Ageratum

Ageratum blommar med täta blomställningar i lila, blålila, rosa eller vitt – från juni till september. Bladen har en fin balsamdoft. Den trivs bäst i sol men fungerar även i halvskugga.

Rosenskära

Rosenskäran har ett buskigt växtsätt och ett vackert finflikigt bladverk. Den blommar med stora, rosa, röda eller vita blommor från juli till oktober. Rosenskäran trivs bäst i fuktighetshållande och näringsrik jord i soligt läge.

Solros

Något somrigare än solrosen är svårt att hitta. Vissa sorter har bara en stor blomkorg medan andra är mer förgrenade med flera mindre korgar. Solrosor blommar från juli till september. De trivs i soligt läge och behöver näringsrik och fuktighetshållande jord för att utvecklas bra.

Sommarrudbeckia

Sommarrudbeckior har strålblommor i olika gula eller rödbruna nyanser, ofta med en mörk disk i mitten. De blommar från juli till september. Den trivs i soligt läge i näringsrik och väldränerad jord.

Blåsalvia

Blåsalvian blommar med nästan overkligt intensivt blå, ljusblå eller vita blommor. Blomningen sker i juli till september. Den trivs bäst på varm växtplats i väldränerad och näringsrik jord.

Tips! Blåsalvian har rotknölar som kan tas upp på hösten och förvaras frostfritt, likt dahliaknölar, för att planteras ut på nytt kommande sommar.

Jätteverbena

Jätteverbenan har ett upprätt sirligt växtsätt och lila blomställningar som nästan svävar ovan plantan. Den är mycket dekorativ och effektfull vid samplantering med till exempel prydnadsgräs och är en riktigt bi- och fjärilsmagnet. Den blommar från juli tills frosten tar den. Jätteverbenan trivs i väldränerad jord i full sol.

Precis som fjärilar så gillar bin även kryddväxter som har mycket nektar. Bra sorter är olika sorters mynta, timjan, rosmarin, oregano, lavendel och citronmeliss.

Locka med vatten

Tillgång till vatten är viktigt för bina. En vattenspegel i form av en damm eller ett fågelbad kan ordna detta.

Ytterligare sätt att locka vilda bin till trädgården är att ge dem en bostad. Rörformade hål, till exempel bambupinnar med varierande diameter är bra boplatser för vildbin. Ett ”bibatteri” görs enkelt genom att bunta ihop avsågade bambupinnar eller ihåliga vinterståndare. Utrymmet inuti pinnarna använder bina för att lägga ägg och lagra pollen i. Ett annat sätt är att borra djupa hål i avsågade trädstamma


(44)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…