Annons
Annons


Bjud på Tareqs västerbottenspaj med kyckling!

Stoppa kyckling, ost och purjolök i pajskalet. Grädda och njut!


Paj med västerbottenost.

 

Pajdeg:
250 g vetemjöl (ca 4 dl)
110 g kallt smör
1/2 tsk salt
2 msk kallt vatten

Fyllning:
1/2 stekt, grillad eller kokt kyckling, nylagad eller av rester
1 purjolök
2 dl riven västerbottensost
2 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk, 3 %
1/2–1 tsk salt
nymald svartpeppar

Annons

Till servering
grönsallad, gärna med lite färska dragonblad i

1. Mixa mjöl, smör och salt till smulor i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör till en deg. Knåda degen lätt på en köksbänk och tryck sedan ut den i en form, cirka 24 cm i diam, med ett bakplåtspapper i botten. Låt pajdegen stå i kylen i 30 min.
2. Värm ugnen till 200°, varmluft.
3. Picka degen med en gaffel (lägg gärna ett bakplåtspapper i formen som du fyller med bönor) och förgrädda pajskalet i cirka 15 min. Lyft upp bakplåtspapperet med bönorna och grädda i ytterligare cirka 5 min.
4.Skär purjolöken i strimlor och stek den i smör med 1/2 tsk salt. Blanda purjo, kyckling och 1 1/2 dl ost i en bunke (resten av osten ska ligga överst i pajen).
5. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Salta och ta några rejäla tag med pepparkvarnen.
6. Fördela kycklingen i pajskalet och häll över äggsmeten. Toppa med resten av osten. Sänk ugnsvärmen till 160° (fortfarande varmluft) och grädda pajen i ca 30 min tills den har fått lite färg.
7. Servera pajen varm eller ljummen, gärna med en grönsallad.

Tips: För att undvika att pajskalet krymper och kasar ner från kanten under förgräddningen kan du lägga ett bakplåtspapper i den degklädda formen och fylla det med torkade bönor.

Ännu mer gott: Laga Tareq Taylors läckra kycklinggryta!

Av Tareq Taylor
Foto: Marcus Lawett
Receptet kommer från boken Tareq Taylors kyckling.

LÄS OCKSÅ


(133)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…