Annons
Annons


Luftiga frallor som jäser medan du sover!

Sätt en deg på kvällen och baka härliga frukostbullar på morgonen. Kalljäsning i kylen gör att det går på nolltid. Med detta recept får du luftiga, höga bullar av vete och råg, toppade med vallmofrön. Vi visar hur du gör – steg-för-steg.


Direkt in i ugnen på morgonen.

Direkt in i ugnen på morgonen.

Frallor med frön

ca 50 bullar
50 g jäst
ca 9 dl vatten
ca 1 dl neutral olja
2 msk ljus sirap
1 msk salt
3 dl rågsikt
ca 1,3 kg manitoba vetemjöl (ca 2,2 liter)
ägg till pensling
vallmofrön, blåa och vita

Annons

frallor-steg

1. Smula ner jästen i en skål (använd helst en assistent). Lös upp jästen med lite av vattnet och tillsätt resterande vatten, olja, sirap och salt. Obs! Vattnet ska inte värmas.

Gilla Allas.se på Facebook

2. Rör ner rågsikten och tillsätt mjölet lite efter hand under gång tills det blir en smidig och inte alltför hård deg. Arbeta degen i maskin i ca 10 min eller ännu längre för hand.

3. Ta upp degen och rulla 2 längder. Dela i bitar och trilla ut bullar. Ställ dem i glesa cirklar på en plåt (de kommer att jäsa ihop till ett bröd, se bild 4), ca 20 bullar/plåt. Eller ställ dem utspridda på plåten och grädda som enkla bullar. Strö över ett tunt lager mjöl och sätt in väl täckta med bakduk i kyl över natten.

4. Ta ut frallorna och sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över vallmofrön när ugnen blivit varm. Grädda brytbrödet i 15–20 min och bullar i 12–14 min tills de fått fin färg.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Erik Karlsson

LÄS OCKSÅ


(402)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…