Annons


Bjudtårta sökes

Jag önskar en festlig tårta med nötbotten, kolakräm, grädde och jordgubbar. Receptet har funnits i Allas.


festlig tårta

Festlig tårta med nötbotten

Fråga:

Jag söker ett recept som jag inte längre kan hitta i mina samlingar. En tårta med nötbottnar fylld med grädde och kola. Hoppas du kan hjälpa mig!

Svar:

Vi har haft en liknande variant i Allas. Testa receptet nedan och se om det stämmer med ditt. En perfekt bjudtårta, med bottnar som kan bakas i förväg och frysas.

Annons

 

Nöttårta med kolakräm

Ca 10 bitar

5 äggvitor

2 dl florsocker

200 g malda hasselnötskärnor

 

Kolakräm:

2 dl vispgrädde

1 dl strösocker

1/2 dl ljus sirap

 

Garnering:

4 dl vispgrädde

siktad kakao

några färska jordgubbar

1. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt hälften av florsockret i småportioner under kraftig vispning tills marängen blir tjock och blank. Blanda resten av florsockret med de malda hasselnötterna. Vänd försiktigt ner nötblandningen i marängen.

2. Bred ut smeten på ett oljat bakplåtspapper i en långpanna, 30×40 cm.

Grädda mitt i ugnen, 175°, ca 25 minuter. Låt svalna.

3. Dra bort bakplåtspapperet och dela bottnen i tre delar längs med så att det blir lika stora avlånga bitar.

4. Blanda alla ingredienser till kolakrämen i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på svag värme 20–25 minuter tills krämen tjocknar och fått en kolaliknande konsistens och färg. Rör om då och då. Låt krämen kallna.

5. Vispa grädden och varva kolakräm och vispgrädde mellan bottnarna och ovanpå. Sikta över kakao och garnera

Läs mer: Krämig jordgubbstårta med marsipan – glutenfritt

Av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson

 


(0)
(0)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…