Annons
Annons


Blåbär – kroppens bästa doktor

Blåbär är inte bara gott - det är bra för hälsan på flera sätt också!


blabar nyttigt

Blåbär är rena hälsokuren för din kropp.

1. Innehållsrika
Blåbär är späckade med antioxidanter – kroppens egen ”rostskyddsbehandling” som bromsar oxidation i cellerna. Antioxidanter bekämpar de skadliga fria radikalerna och anses centrala för ett långt, hälsosamt liv. Dessutom är blåbär rika på både kostfibrer och nyttiga mineraler som kalium, fosfor, kalcium och magnesium.

Annons

2. Botar och förebygger
Förr såldes blåbär på apoteken som febernedsättande medel. Men bären bekämpar inte bara infektioner och inflammationer, de är även bra mot sjukdomar som alzheimer, parkinson, diabetes, cancer och högt blodtryck. Enligt forskningsresultat från Harvarduniversitetet i USA löper kvinnor som äter bär (främst blåbär och jordgubbar) mer än tre gånger i veckan 32 procents lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt än kvinnor som bara äter bär någon gång i månaden.

Läs också: Flera recept med blåbär!

3. Föryngrar hjärnan
Åldrade råttor får bättre korttidsminne, koordination och balans om de knaprar blåbär. Efter en åtta veckors diet med tillsatser av frystorkade bär fungerade de gamla råtthjärnorna i en amerikansk studie plötsligt som om de vore medelålders eller ännu yngre. En lagom människodos, för samma effekt, borde ligga på ca 1,2 dl blåbär/dag.

4. Ögonfröjd
Blåbär stärker ögonvävnad och blodkärl, motverkar ögonkatarr, stabiliserar nivåerna av kollagen, underlättar produktionen av pigment och är bra mot starr.

5. Magdoktor
Lite blåbär om dagen är bra för magen – de balanserar tarmfloran och kan även hjälpa mot urinvägsinfektioner. Färska bär är en effektiv medicin mot förstoppning. Mot diarré rekommenderas i stället blåbärssoppa, blåbärssaft och torkade bär. Eller varför inte brygga ditt eget blåbärste? Plocka bladen på försommaren när riset blommar. Låt torka och förvara i en teburk. Om magen är lös, lägg 1-2 teskedar blad i tekoppen, häll kokande vatten över, sila och drick varmt.

Av Anna Lundegårdh/Året Runt Foto: IBL-AOP
Källor: SVT.se, Sund.nu, Allt om LCHF, Hälsosidorna.se m fl.

Läs också: Nu kommer det nya superbäret till Sverige

nergi kiwibar

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons

  • Naomi Johansson

    Blåbär äger!!


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…