Annons


Kalasgod blåbärstårta med lemon curd

Smaken av citron och blåbär passar perfekt ihop. Gör två lager med sylt och lemoncurd, toppa med färska bär. För att höja höja sommarkänslan ytterligare – dekorerara med blommor från lavendel och oregano.


Smarrig sommartårta med blåbär och lemon curd.

Blåbärstårta med lemon curd

ca 10 bitar
Tid: ca 1 tim

3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl hett vatten

Fyllning:
5–6 dl vispgrädde
ca 1 dl lemon curd
ca 2 dl blåbärssylt

Annons

Garnering:
ca 3 förp blåbär à ca 125 g
lavendel- och oreganoblommor

1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl med bakpulver, sikta ner i äggsmeten, rör om till en jämn smet. Tillsätt det heta vattnet och rör om. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm i diam. Grädda i 175° i nedre delen av ugnen ca 40 min. Prova med sticka att den känns torr.

2. Dela kakan i tre delar. Vispa hälften av grädden, vänd ner lemon curden. Fördela sylt, lemon curd-grädde och 1/3 av bären emellan, spara lite av gräddblandningen för att breda lite runt om och över tårtan.

3. Vid servering vispas resterande grädde som breds på hela tårtan. Strö resterande bär över. Garnera med ätbara blommor.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson

Här hittar du recept på fler tårtor


(0)
(1)



Vinn 10 000 kronor till DIN drömresa – tävla här!



Annons


Annons

Laddar nästa sida…