Annons
Annons


Blåsippan tidigare än tussilagon


Blåsippan är på väg att springa om tussilagon som vårens första blomma. Och perioden mellan hägg och syren kommer cirka en vecka tidigare än i mitten av 1900-talet. Detta konstateras i en ny forskningsstudie från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Annons

Under 73 års tid bokförde Gunnar Johansson, framliden lantbrukare från Tärnsjö i Uppland, när vårtecknen dök upp på hans gård. Hans observationer har resulterat i en forskningsstudie som bekräftar bilden av klimatförändringens effekter. De tidiga vårtecknen kommer nästan två veckor tidigare jämfört med mitten av 1900-talet, medan perioden för lövsprickning kommer cirka en vecka tidigare.

I och med diskussionen om klimatförändringar har det blivit högintressant att se hur årstidsmönstren påverkas. Sedan 2008 har därför ett nationellt nätverk byggts upp som samlar in observationer av vårtecken, bärmognad, höstlöv etcetera via hemsidan www.blommar.nu.

Gunnar Johanssons observationer visar dessutom vilka stora svängningar som skett under 1900-talet. 1930-40-talen var en varm period, då växterna flera gånger var lika tidiga som de varit de senaste decennierna. Däremot var 1950-60-talen en kallare period med vårtecken som ibland kunde vara en månad senare än nuförtiden.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…