Annons
Annons


Blir man verkligen snäll av pepparkakor?


pepparkakor med glasyr

I dag är det pepparkakans dag! Passa på att frossa i underbara, spröda pepparkakor från morgon till kväll.

Pepparkakan har en lång historia i Sverige. Man har hittat noteringar redan från 1400-talet som beskriver hur nunnorna i Vadstena bakade kryddade pepparkakor. Idag, flera hundra år senare, njuter människor i hela världen av den älskade kakan.

Annons

Visste du att:

* Svenskarna årligen äter 3,9 miljoner kg pepparkakor.

* Den svensk-norsk-danske kungen Hans (regent 1497-1501) ordinerades pepparkakor av sin doktor. Kungen led nämligen av ett uselt humör, och det rådde en allmän uppfattning att man blev glad av pepparkakor. Sägnen att man blir snäll av pepparkakor lever än idag, så kanske kuren fungerade?

* Det i dagens pepparkakor sällan finns någon peppar? Men visst blandade man peppar i de medeltida pepparkaksdegarna. Peppar ansågs länge ha en medicinskt lugnande effekt och användes också mot matsmältningsbesvär. Kryddorna i dagens pepparkaksrecept är främst kanel, ingefära och kryddnejlika.

* Man under medeltiden inte sötade pepparkaksdegen med socker utan med honung?

* De olika pepparkaksformerna har en historisk betydelse? Ett pepparkakshjärta var en symbol för kärlek, en gris för välfärd och en ängel för godhet.

* Pepparkakans dag instiftades av Annas Pepparkakor 1996, på Annas namnsdag den 9 december. Sedan dess har svenska folket firat den älskade pepparkakan varje år. Just i år är det dessutom 85 år sedan systrarna Anna och Emma Karlsson lade grunden till Annas Pepparkakor i deras lilla hembageri på Östermalm i Stockholm.

Bygg ditt eget pepparkakshus – recept, ritningar, mallar och steg-för-steg-bilder hittar du om du klickar HÄR »


(2)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…