Annons
Annons


Blod kan bekämpa dödlig cancer!


Ett födelsemärke som ändrar form eller börjar klia eller blöda bör alltid undersökas.

Danska forskare har kommit fram till att vårt eget immunsystem skulle kunna bekämpa den mycket allvarliga cancerformen malignt melanom.

Tusentals svenskar drabbas årligen av malignt melanom och sprider sig cancern är det oftast lite man kan göra för patienterna. Malignt melanom är den mest dödliga formen av hudcancer, och fler och fler drabbas av den.

Annons

Eget blod kan hjälpa
Nu har Thomas Mörch Frösig, doktorand vid Centrum för immunterapi vid Köpenhamns universitet, funnit att immunterapi med patientens eget blod kan hjälpa till att behandla melanom.

Behandlingen kan, kanske, mobilisera kroppens eget immunförsvar till att bekämpa malignt melanom.

Vaccinet stimulerar cellerna
Mörch Frösig har hittills identifierat fyra föreningar som är relevanta för malignt melanom.

– Tanken är att stimulera immunförsvaret hos patienten att bekämpa cancer. Detta uppnås genom att stödja kroppens försvarsmekanismer med ett vaccin som innehåller ett eller flera av de antigener som cancercellerna. Förutom cancerantigen innehåller vaccinet också hjälpmedel som främjar immunförsvaret och förstärker kroppens naturliga försvar genom att öka antalet tumör-specifika immunceller, säger Thomas Mørch Frøsig.

Immunterapi mot cancer är fortfarande på experimentell basis, men försöken har hittills gett mycket lovande resultat.

Ett bra alternativ
Behandlingen ska utvidgas till att gälla flera typer av vävnad, så att fler patienter kan dra nytta av behandlingen.

– Immunterapi mot cancer är fortfarande främst på experimentell basis. De patienter som deltog i kliniska prövningar på Herlev Hospital, hade drabbats hårt av sin sjukdom och hade ofta behandlats med andra läkemedel innan de kom till oss. Det är en av utmaningarna att utveckla ett effektivt vaccin eftersom en långt framskriden sjukdom hämmar immunförsvaret, som därför reagerar annorlunda än hos friska personer, säger Thomas Mørch Frøsig

Fakta om malignt melanom:
– Sjukdomen förekommer i alla åldersgrupper
– Antalet nya patienter med malignt melanom har ökat under de senaste 50 åren
– En viktig orsak till malignt melanom är exponering för ultraviolett strålning från solen och solarier
– Sjukdomen visar sig vanligtvis genom att ett födelsemärke ändrar form, färg, växer eller bildar en skorpa eller sår som inte läker
– Malignt melanom behandlas med operation där födelsemärket och omgivande hud tas bort. Om cancern spridit sig behandlas den även med läkemedel.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…