Annons


Slant med kniven i Dessertmästarna: ”Fick bjuda på en freakshow”

En klassisk milkshake men med extra allt och minnen från barndomen. I säsongspremiären av "Dessertmästarna" gör åtta sockerbagare upp om titeln. "Jag fick bjuda på en freakshow", säger deltagaren Nina Johansson i programmet.


När den femte säsongen av ”Dessertmästarna” drar i gång i Kanal5 blir det lika delar tårar, svett och blod.

Årets tävlande i Dessertmästarna. Bild: Kanal5

Tävlar gör Josef Assio, Alexandra Jarnedal, Nina Johansson, Johan Blidberg, Tomas Persson, Malin Haak, Sofie Andersson och David Knutsson. Precis som vanligt består juryn av Magnus Johansson, Roy Fares och Sebastien Boudet.

Annons

Och visst märks det att det finns vissa premiärnerver.

– Det värsta som kan hända är att man får total blackout, säger Alexandra Jarnedal i programmet.

Deltagarnas första utmaning blir att göra en så kallad freakshake eller monstershake. Den trendiga milkshaken med precis extra allt föddes i Australien och har sedan dess tagit världen med storm.

Exempel på den trendiga milkeshaken. Bild: Gallo Images / Ideas

Utmaningen är inte riktigt vad efterrättskonstnärerna räknat med. Men i stressen över att ändå lyckas imponera på juryn slinter Nina Johansson med kniven så pass illa att det uppstår blodvite.

– Jag fick bjuda på en ”freakshow”. Jag lyckades skära mig och ingenting blev som jag hade tänkt mig, säger hon efter utmaningen.

Den som presterat bäst får chansen att nyttja domaren Roy Fares kunskaper.

”Känns inte alls bra”

I programmets andra utmaning tar juryn med deltagarna tillbaka till deras barndom. Mitt i utmaningen lägger domartrion dessutom till en extra twist som tvingar deltagarna att helt ändra sina planer.

Och i takt med att klockan börjar ticka ner mot slutsignal börjar deltagarna göra allt fler misstag. David Knutsson inser att han valt helt fel metod och Sofie Andersson skär sig på kniven.

– Det här känns inte alls bra, säger David Knutsson efter att ha fått ta ett steg tillbaka från bordet inför juryns bedömning.

Deltagarna i Dessertmästarna 2017:

Josef Assio, 34 år, Falköping

Josef är kocken som började jobba i familjeföretaget som nioåring och som startade eget som tjugoåring. Hans specialitet är restaurangdesserter och han värnar om att bevara gamla klassiker. Smaken är alltid det viktigaste, menar han. Josef blir lugn av att träna varje dag, och sedan tjugoårsåldern tävlar han i fitness. Han har nyligen sålt sitt företag för att få tid till att fundera på vad han vill göra i framtiden.

Alexandra Jarnedal, 41 år, Fiskebäckskil

Alexandra är kallskänkan vars chef anmälde henne till ”Dessertmästarna”. Först tackade hon vänligt men bestämt nej, eftersom hon är ensamstående mamma och helt enkelt inte kunde se hur hon skulle ha tid. Men hon blev övertalad, och chefen lovade henne dessutom att hon skulle få göra en dessertbok om hon skulle vinna. Alexandras specialitet är choklad.

Nina Johansson, 35 år, Mörrum

Nina är en spontan och sprallig egenföretagare som det senaste decenniet har drivit konditoriet Ninas. Hennes fyraårige son har fått hänga med mamma på jobbet och leka bland brödbackarna sedan dag ett. Nina brinner för branschen och har på sistone saknat tävlandet. Hon vann Mack-SM 2009 och SM för unga bagare några år tidigare. Hon beskriver sig som en ganska dålig vinnare eftersom hon blir gränslöst överlycklig. Hennes specialitet är choklad och praliner.

Johan Blidberg, 35 år, Falkenberg

När Johan såg ansökningsformuläret till ”Dessertmästarna” blev han irriterad på frågorna. Han tyckte att så mycket verkade handla om utseende och form i stället för smak. Så han ansökte till programmet som en ren motreaktion. ”Jag kan kanske inte göra en svan i choklad, men jag kan skapa något riktigt gott”, konstaterar Johan, som driver en restaurang med sin sambo i ett gammalt mejeri. Hans specialitet är närodlat. Han vann Mack-SM 2015 med en macka gjord på saker han plockat under en skogspromenad och tycker att man även i dessertskapande ska tänka på att använda sådant som finns runt omkring oss.

Tomas Persson, 45 år, Norrtälje

Tomas är den glade sockerbagaren som köpte ett bageri i Roslagen för snart fyra år sedan. Han driver dessutom både ett klassiskt och välbesökt café och en amerikansk-italiensk deli. Han är mångsysslaren som gör allt från att byta glödlampor till att köra brödbilen i företaget och ser fram emot att få en kreativ utmaning i ”Dessertmästarna”. Hans specialitet är det han kallar för ”mormors smaker”, desserter som ger en känsla av svensk sommar.

Malin Haak, 31 år, Sankt Olof

Malin skulle aldrig tacka nej till ett äventyr. Därför antog hon såklart utmaningen när hennes sambo Martin, vinnare av ”Dessertmästarnas” tredje säsong, tyckte att hon skulle ställa upp i tävlingen. ”Jag ska berätta för mina barnbarn vad jag har gjort – inte vad jag önskar att jag hade gjort”, konstaterar hon. Malins specialitet i köket är också hennes inställning till livet: de nya idéerna avlöser varandra.

Sofie Andersson, 22 år, Tyresö

Operasångerskan och trädgårdsdesignern Sofie är årets yngsta deltagare, men hon har redan hunnit med att driva café hemma i Tyresö i tre år. Nu är hon lärling på ett bageri i Stockholm och drömmer om att plugga företagsekonomi och starta ett eget trädgårdscafé där gästerna får njuta av både gott fika och härlig underhållning. ”Om jag vill något så tar jag mig dit”, säger Sofie, vars specialitet är okomplicerade bakverk som väcker fina minnen.

David Knutsson, 24 år, Umeå

David är kocken från Österlen som har flyttat till sin flickväns hemstad Umeå där han jobbar som dessertchef på en populär restaurang. Hans specialitet är att jobba hållbart med naturen och dess säsonger. Han använder ofta rotfrukter i bakningen, och väljer hellre fräscha grönsaker än choklad och gärna gurka i stället för lime.

Tidigare vinnare Dessertmästarna:

2016 Jimmy Brorsson från Trelleborg

2015 Martin Mourand från Österlen

2014  Joel Lindqvist från Malmö

2013 Marie Skogström från Malmö

Dessertmästarna sänds onsdagar klockan 21 i Kanal5.

Av Helena Sjögren

 


(16)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…