Annons
Annons


Blodprov kan upptäcka Downs syndrom

Gravida kvinnor kan slippa det farliga moderkaks-provet som kan upptäcka kromosomfel som Downs syndrom.


blodprov upptäcker downs syndrom

Danska forskare har hitta ny medtod att upptäcka Downs syndrom.

Nu kan ett blodprov ge säkrare upplysningar om ett foster har Downs syndrom eller andra defekter på kromosomerna. Det menar danska läkare och forskare.

Annons

Risk för fostret
– Vi vet att ett moderkaks-prov är psykologiskt jobbigt och att det kan innebära en liten risk för fostret eftersom havandeskapet kan avbrytas efter en sådan undersökning, säger Charlotte Ekelund, som är läkare och doktorand vid Rigshospitalet i Köpenhamn som tillsammans med läkare från Herlev och Århus universitet står bakom forskningen.

Bara i Norden genomgår varje år flera tusen kvinnor moderkaks-prov. Blodprovet kan gör att de nu slipper det. Det är ännu inte klart när blodprovet kommer att införas som alternativ inom sjukvården, men resultaten kommer att presenteras på en världskongress i vecka 26, skriver www.dr.dk.

Analyserar celler
Moderkaksprov tas för att ta reda på om det finns en kromosomavvikelse hos fostret, eller risk för allvarlig ärftlig sjukdom. Vid provet sticker läkaren en tunn nål genom bukväggen in i moderkakan och tar ut celler som sedan analyseras. Kvinnan kan själv efter rådgivning bestämma om hon vill göra undersökningen.

Moderkaksprov är ett alternativ till fostervattenprov. Provet tas på gravida för att ta reda på om det finns vissa kromosomavvikelser eller sjukdomar hos fostret.

Moderkaksprovet görs tidigast vid tio till elva fullgångna graviditetsveckor.

När görs ett moderkaksprov?

• Om du gjort en KUB-undersökning och har hög risk för kromosomavvikelse.

• Om du är över 35 år och inte vill göra KUB.

• Om det upptäckts en missbildning hos fostret vid ultraljudsundersökningen.

• Om man misstänker att fostret har en sjukdom som kan bedömas genom moderkaksprov.

• Om det finns misstanke om vissa ärftliga sjukdomar.

Vilka sjukdomar kan upptäckas?

I de flesta fall görs undersökningen för att man ska kunna utesluta kromosomrubbning. Downs syndrom är den vanligaste typen av kromosomavvikelse. Det var anledningen till att fostervattenprov började tas. Risken för att få ett barn med Downs syndrom ökar med stigande ålder hos kvinnan.

Vissa ärftliga sjukdomar kan upptäckas genom moderkaksprov. Även om undersökningsresultaten är normala betyder det inte att fostret inte kan ha andra skador eller sjukdomar.

Vill du veta mer, klicka här


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…