Annons
Annons


Blodsockertest kan hindra att diabetes bryter ut

Trötthet, nattliga toalettbesök och domningar i armar och ben kan vara tidiga tecken på diabetes. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin, som föreslår att vårdinstanserna bör ta fler blodsockerprover, även då symtomen är vaga.


Enligt ny forskning kan fler blodsockerprover förhindra patienter med svaga symptom att utveckla diabetes.

Personer som är i förstadiet till diabetes har en oförmåga att hantera blodsockret, som visar sig flera år före själva insjuknandet. Denna oförmåga, kallad nedsatt glukostolerans, kan mätas i prover – och en tidig upptäckt kan ge stora möjligheter att förhindra att diabetessjukdomen bryter ut.

Annons

Vaga symptom
I sin avhandling vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, konstaterar doktoranden Susanne Andersson därför att patienter oftare bör erbjudas blodsockerprov, även då symtomen är vaga och oklara.

–Vår studie visar att personer med nedsatt glukostolerans kan uppleva en rad symtom, som till exempel oförklarlig trötthet, ökad känslighet i fötter, domningar och stickningar i armar och ben, ökad törst och besvär från urinvägarna i form av nattliga och täta trängningar, säger Susanne Andersson:

–Patientens upplevelser av vad som känns i kroppen kan ge en viktig vägledning för hur hälso- och sjukvårdpersonal ska agera. Därför bör vården vara mer generös när det gäller provtagning av blodsocker.

Dålig sömn symptom
I en av avhandlingens studier fick 2 500 personer i Skövde och Vara svara på en enkät. Enkäten, som gjordes medan deltagarna fortfarande inte kände till att de hade nedsatt glukostolerans, visar att hos män har nedsatt glukostolerans samband med dålig sömn, lägre livslust och lägre självskattad hälsa.

–Både män och kvinnor med nedsatt glukostolerans har en mer omfattande riskfaktorprofil än de som hade normala blodsockervärden, säger Susanne Andersson.

Avhandlingens slutsats är att patientens egen berättelse är av stor klinisk relevans när det gäller bemötande, diagnos och behandling av diabetes.

Klicka här och läs hela avhandlingen.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…