Annons
Annons


Blodtrycksmedicin mot bröstcancer


Blodtrycksläkemedlet statin kan minska återfallen inom bröstcancern.

Danska studier visar att blodtrycksmedicin med läkemedlet statin kan förhindra återfall hos kvinnor med bröstcancer.

En studie på nästan 19.000 danska kvinnor visade att risken för återfall i bröstcancer är betydligt mindre om drabbade kvinnor tar en daglig dos av läkemedlet statin.

Annons

Tio år av studier
Studien genomfördes av forskare vid Århus universitet och Århus Universitssjukhus i samarbete med amerikanska forskare från Harvard Medical School.

– Vi har följt kvinnor i upp till tio år och kan se att det finns tio återfall färre av bröstcancer per hundra kvinnor som fick statiner, jämfört med kvinnor som inte fick det, så det är en markant skillnad , säger professor i klinisk epidemiologi Henrik Toft Sörensen på Århus universitet.

Hämmar kolesterolproduktionen
Statin är en grupp av läkemedel som hämmar produktionen av kolesterol i levern och därmed minskar blodfetterna. Det är ett av de mest använda läkemedlen för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar.

Studie under sju år
Undersökningen gjordes genom att man med hjälp av den danska bröstcancerdatabasen jämförde data för 18.769 danska kvinnor som diagnostiserats med bröstcancer mellan 1996 och 2003, med deras användning av receptbelagda läkemedel.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…