Annons


Blogg-prästen Johanna: ”Det var inga änglakörer utan snarare en känsla”

Prästen Johanna Öhman tror att svordomar berikar språket och älskar demokratin som finns på nätet. På Allas.se bloggar hon under namnet "Himmel och pannkaka". "Om jag kan ändra en läsares bild av kyrkan har jag gjort det bra", säger hon.


Johanna Öhman störtar in på pastorsexpeditionen.

– Är det någon som har en värktablett? Jag har sådan mensvärk.

För en sekund eller två stannar allt till. Sedan börjar ”tanterna” (”som varit i klimakteriet de senaste 30 åren”) gräva i skrivbordslådor och handväskor efter alla typer av värktabletter som de fått utskrivna. Männen i rummet är plötsligt djupt försjunka i sina papper.

Annons

– Det är en tillgång och en förbannelse att jag aldrig kan hålla tyst. Gärna utan att tänka jättemycket i förväg. Men nu har jag ett medium för det, säger Johanna Öhman.

Johanna Öhman. Bild: Helena Sjögren

Tidigare har hon mest delat med sig av sina vardagsbetraktelser till Facebookvänner och Instagramföljare. Sedan december 2016 bloggar hon på Allas.se.

– Jag älskar verkligen internet. Det är väldigt demokratiskt. Alla som har något att säga får prata eller skriva. Det är härligt att allt inte måste vara tipp topp, utan att det snarare är hellre än bra, säger hon.

Johanna Öhman beskriver sig själv som nästan tråkigt vanlig. Hon är rödvinsmorsa, Londonälskare och präst.

– Folk blir glada av att kunna identifiera sig. Vad skönt att någon annan har ett lika absurt familjeliv. Det finns en bild av en präst och en prästfamilj och när man krossar den befriar man människor på något sätt, säger hon.

Johanna Öhman. Bild: Charlotte Strömwall

Hon kan fortfarande bli chockad av att bilden av en präst är mer medeltida än postmodern. Många tänker sig att prästen är en gubbe.

– Kyrkan har ett tungt arv. Det finns en mörk och svart del där kyrkan lagt sig i hur människor ska leva sitt liv. Där människor är besvikna över hur kyrkan har betett sig. Men det finns också ett lätt arv, så det är inte bara skit, säger hon och hoppas hon att kunna bidra till att ge en bild av kyrkan anno 2017.

Men hennes eget yrkesval var inte helt självklart.

– Det var inga änglakörer utan snarare en känsla som växte fram.

Katolska kyrkan har poänger

Johanna har alltid varit intresserad av religionsvetenskap. Hon sjöng i kyrkans kör, konfirmerade sig och var med i svenska kyrkans unga. Efter en praktik i Stehags kyrka och premiärpredikan föll bitarna på plats.

– På den vägen var det. Jag hade kunnat bli lärare, journalist eller skådespelare. Men det här är det jag är riktigt bra på – och det är lite av en mix av alla de tre.

Johanna Öhman. Bild: Helena Sjögren

På bloggen försöker Johanna blanda högt och lågt. Förhoppningen är att aldrig bli förutsägbar.

– Katolska kyrkan har en stor poäng i att prästen inte ska ha familj. Alla som har familj vet att en familj är ett heltidsjobb. Och prästeriet är mer än ett heltidsjobb. Så det uppstår alltid krockar.

Och även om det i stunden kan vara svårt att se det roliga, är det lätt att med facit i hand se det dråpliga.

– Dråplighet i vardagen är något vi behöver mer av i bloggosfären. Alla har dåliga hårdagar, dåliga mammadagar och dåliga prästdagar.

Tottarps Kyrka. Bild: Helena Sjögren

”Skulle spä på hela bilden av prästtönten”

Men när Allas redaktion ville döpa bloggen till ”Himmel och pannkaka” var hon till en början skeptisk.

– Först tänkte jag att det var det töntigaste namnet i världen. Att det skulle spä på hela bilden av prästtönten. Nu har jag vant mig till den graden att jag gillar det. Det är väldigt talande för bloggen och vardagen, säger hon.

Johanna Öhman och hennes barn. Bild: Helena Sjögren

Gränserna för det personliga och privata känner hon sig bekväm med. Ett av hennes första blogginlägg handlade om hennes PMDS – en svår form av PMS.

– Det gör att jag två dagar varje månad känner att jag inte vill finnas. Där kände jag att det var jättebra att jag skrev om det. Det var också första gången jag skrev ut hur det faktiskt är för någon större massa. Att den där prästmorsan inte alltid är så dråpligt glad.

Så vad är lättare att skriva, en predikan eller ett blogginlägg?

– Ett blogginlägg. Där kan jag vara mer pratig. Till allas förvåning är jag faktisk mer kort och koncis i mina predikningar. Här tänker jag att folk kan skrolla om de tröttnar.

Text och film: Helena Sjögren

Här hittar du bloggen Himmel och pannkaka


(35)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…