Annons
Annons


Blomma upp i påsk

Påsken är en tid för umgänge, god mat och lite extra ledighet. Duka vackert, fixa fint i trädgården eller gör fint på balkongen. Fyll sedan på med svenskodlade säsongsväxter som sprider glädje och ger energi. Populära är blommor i gula nyanser, men också i vitt, lila och pastell. Här presenterar vi några av påskens favoriter.


påskblommor

Par i påskbuketter. Penséer och kungsängsliljor. Foto: Blomsterfrämjandet

Kungsängsliljor

Kungsängsliljor i glasvas.

Kungsängslilja, Fritillaria meleagris

Kungsängsliljan har med sitt skira och eleganta utseende en given plats i påskens inredning. Blommorna finns i vita och rosa-vinröda nyanser och de passar utmärkt till påskens gula toner. Kungsängsliljorna blir vackra och effektfulla i en glasskål så rötterna och jorden blir synlig.

Annons

Allra helst vill kungsängsliljan stå ljust och svalt men frostfritt. I entrén, på balkongen eller i uterummet passar de perfekt. En kortare period klarar sig blommorna även utmärkt inomhus. Jorden ska då hållas konstant fuktig.

Efter blomningen kan lökarna planteras ut i trädgården för att återkomma med blomning till nästa år. Trivs kungsängsliljan utomhus sprider den sig gärna och bildar underbara mattor.

 

Minipåsklilja, Narcissus ‘Tête-à-tête’

Få blommor har förmågan att skapa påskkänsla som minipåskliljan!

Påskliljan blommar i april till maj, beroende på art. Den vanligaste sorten i handeln är minipåskliljan som oftast benämns efter sortnamnet ‘Tête-a-tête’. Minipåsklilja blommar länge och rikligt tack vare att det från varje lök kommer flera blomstänglar.

‘Tête-a-tête’ trivs liksom kungsängsliljan bäst vid lite svalare temperaturer och gör sig utmärkt i entrékrukan eller på balkongen. Vill du ha den inomhus är tumregeln att ju svalare placering desto längre hållbarhet. Lite vatten ett par gånger per vecka räcker. Efter blomningen kan lökarna planteras ut i trädgården för att bjuda på ny blomning kommande år.

 

Tulpan, Tulipa

Vad vore påsken utan krispiga härliga tulpaner? En bukett tulpaner är alltid rätt och kan varieras på många olika sätt. De står lika vackra ensamma som om de blandas med andra blommor.

Tulpaner fortsätter att växa i vasen. När du arrangerar dem tillsammans med andra snittblommor kan tulpanerna placeras något lägre eftersom de snart växer i kapp de andra blommorna.

Tulpaner mår bäst om de inte placeras nära färsk frukt, i drag eller i direkt solljus

Nya snittytor ges med vass kniv innan blommorna ställs i vatten. Låt buketten stå kvar i förpackningen i någon timme och dra vatten. Näring behövs inte men vattnet bör bytas varje dag. En sval och mörk placering under natten ökar hållbarheten.

Kvalitetsmärket Svenskt Sigill visar att du får tulpaner av toppkvalitet som är odlade med omsorg om både miljö och människor.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…