Annons
Annons


Blommande juveler

I veckans Allas nr 6 finns en special på sju sidor om vackra orkidéer. Den tåliga skönheten är blomsterlyx på fönsterbrädan och blommar dessutom generöst månad efter månad. Vi hjälper dig att hitta favoriterna – oavsett hur gröna dina fingrar är.


orkidéer

I tidningen kan du läsa om alla sorters orkidéer.

Det finns orkidéer för alla från otroligt lättskötta till riktiga utmaningar. Experten ger sina bästa tips om hur du ska få den ståtliga skönheten att trivas.

Ascocenda, miniatyrvanda

Ascocenda, miniatyrvanda. En ljusälskare som trivs hängande i en korg i ett ljust fönster med extralampa vintertid. Vattnas några gånger i veckan, en gång med näring.

*Ta gärna bort blomsterpinnen (som mest är till för att förenkla handelns hantering). I naturen växer de flesta orkidéer uppe i trädklykorna, varifrån blomstängeln elegant svävar ut. Men tänk på att venusskornas tunga blomma kan behöva stadgas.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

*Eftersom också luftrötterna assimilerar solljus ska arter med dessa rötter gärna planteras i genomskinliga krukor. Undvik glas som blir för varmt och tätt. Plastkrukan är kanske inte så vacker, men ändamålsenlig: ställ den i en ytterkruka som är så stor att du får ner ett finger mellan krukorna.

Fler tips får du i Allas.

Om du ser att din blomma inte mår bra är det bra att veta vad du gör för fel.

Varför är bladen slappa? Orkidén har antingen fått för mycket eller för lite vatten. För mycket vatten gör att rötterna ruttnar, då kan de inte suga upp vatten och bladen tappar all spänst. Samma fenomen inträffar vid uttorkning, när rötterna inte har något vatten att suga upp. Den kan också ha stått för varmt.

 

 

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…