Annons
Annons


Blommande nyheter i täppan

Att plantera sommarblommor är ett kärt nöje. Det är ett perfekt sätt att sätta färg på vardagen. Det finns många nyheter i år; petunia, trädgårdsverbena, småpetunia, nejlika, pelargon, begonia, rosenskära. Här är några av Blomsterfrämjandets favoriter.


petunia Night sky

Petunian Night Sky i klarblått med vita stjärnor. Foto: Blomsterfrämjandet/Erica Wallin

petunian Night Sky.

Petunian Night Sky.

Petunia. En av ögonstenarna är den mycket annorlunda petunian ’Night Sky’. Blomman ser precis ut som en natthimmel fylld av lysande stjärnor.

Sorten fungerar ypperligt på egen hand i krukor, amplar, balkonglådor och som rabattväxt. Sorten växer kraftigt och blomningen pågår utan avbrott från utplantering till sensommar.

Annons

Nejlika. Fina nejlikor, Dianthus, har ökat. Förädlingen har lett till jämnare och kompaktare sorte. Dianthus Venti Parfait ’Crimson Eye’ är exempel på en sort med fin färgsättning och ovanligt stora blommor. Bra sortserier är Oscar, Pink Kisses och Pillow. Nejlikor bjuder på härlig blomning från tidig vår till sen höst.

Gilla Allas.se på Facebook
Pelargon Callipe Red Splash.

Pelargon Callipe Red Splash.

Pelargon.En mycket populär pelargonserie är Calliope-Serien där zonale- och hängpelargon korsats. De bästa egenskaperna från föräldrarna framträder. Calliopesorterna har makalös växtkraft, tål både regn och blåst och bjuder på härliga färgtoner.En ny sort i år heter ’Red Splash’.

Begonia. ’Bonaparte Orange’ tål såväl regn och rusk som hög värme. Växtsättet är halvhängande och sorten fungerar fint både i kruka och ampel.

Bonaparte finns även i andra färgnyanser som rött, vitt och rosa.

Nejlika 'Crimson Eye'.

Nejlika ‘Venti Parfait Crimson Eye’.

Rosenskära har ökat i popularitet. En bra ny serie är Casanova där sorterna blir välvuxna, och finns i flera färgnyanser. Denh kan användas både till att höja en plantering och för att få fram sommarängskaraktären.

Trädgårdsverbena. Perfekt för utrymmen med begränsad yta är trädgårdsverbena, Lanai Up ’Scarlet’. Det är en ny sortgrupp i fina färger som växer mer upprätt än de vanligtvis hängande sorterna. Många trädgårdsverbenor är uppskattade av bin, insekter och fjärilar, vilket är positivt både för miljön och som en stämningshöjare. En nyhet i trädgårdsverbenasortimentet som bjuder på en otroligt läcker färgsättning är sorten ’Vintage Vodka’.

Trädgårdsverbena 'Scarlet'.

Trädgårdsverbena ‘Scarlet’.

Småpetunia. En annorlunda nyhet är småpetunian ’Chameleon’ som ändrar färg över sommaren! Precis som andra småpetunia bjuder ’Chameleon’ på mycket riklig blomning. De enskilda blommorna har nyanser av rosa, gult och rött med en grön anstrykning. Beroende på sol, temperatur och dagslängd ändrar blommorna sedan färg under sommaren! Sorten blommar oavbrutet från utplantering till sensommaren.

Skötselråd

• De flesta sommarblommor trivs bäst  i sol till lätt skugga.

• De vill växa i rejäla planteringskärl där rötterna får plats att utveckla sig.

• Sörj för god dränering genom att lägga krukkross eller lekakulor i botten av planteringskärlet samt förvissa dig om att det finns hål i botten.

Nejlika Diadantica.

Nejlika Diadantica.

• Välj alltid jord av hög kvalitet och vattna med svag näringslösning under hela växtsäsongen.

• Håll jorden lätt fuktig och vattna inte på redan våt jord.

• Växter som placeras i blåsiga lägen torkar ut snabbt.

Foton: Blomsterfrämjandet

Småpetunia Chameleon

Småpetunia Chameleon.

Rosenskära 'Casanova'.

Rosenskära ‘Casanova’.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…