Annons
Annons


Blommor som gifter sig


hortensia

Hortensia i kruka är lika fin ute som inne. Foto: Blomsterfrämjandet

Många krukväxter trivs både inomhus och ute i krukor eller planteringar. Användbara trotjänare som dessutom passar ypperligt tillsammans är hortensia, Hydrangea macrophylla och slideranka, Muehlenbeckia.

Annons
slideranka, plättar i luften eller Muelenbeckia.

Kärt växt med många namn – slideranka, plättar i luften eller Muelenbeckia.

Det finns både slideranka och stor slideranka och det som skiljer dem åt är främst storleken på bladen. Den stora sliderankan kallas också ofta för plättar i luften.

Det är en underbar prydnadsväxt som skapar härligt skir volym. Växtsättet är yvigt med tunna gracila rankor och bladen sitter på små skaft som ger växten ett luftigt utseende. Slideranka ska placeras ljust, men inte i brännande sol och jorden ska hållas fuktig. En svag dos näring i vattnet ger fina och friska plantor.

Slideranka passar utmärkt i ampel och går även att linda kring spaljé och forma till figurer. Perfekt i alla typer av utekrukor i vår-, sommar- och höstplanteringar, där växten charmigt väver sig in mellan andra växter. De tål någon minusgrad och kan övervintra vid gynnsamma förhållanden.

 

Klarblå blir rosa

Hortensia trivs både på fönsterbrädan och i kruka i trädgården. Allra bäst mår den i fuktig jord och inte för soligt.

Blommorna blir extra vackra när fluffig Muehlenbeckia får trassla in sig i hortensians bladverk.

Vanligtvis säljs hortensior i färgerna rosa, blått eller vitt. Många har blivit överraskade när de planterat ut en vackert klarblå hortensia och upptäcker att den blivit rosa. Detta beror på att blomfärgen styrs av jordens pH-värde. Vid ett relativt högt pH-värde, ca 6–7, blir blommorna rosa, och vid ett lägre pH-värde, ca 5–5,8, blir de blå. Trädgårdsjord har vanligtvis ett relativt högt pH-värde, och vill man ha blå hortensior krävs det att de planteras i en jord med lågt pH, till exempel rododendronjord.

Hortensian övervintrar utmärkt i cirka 5 grader i ett frostfritt garage eller jordkällare. I zon I-II kan man plantera ut hortensian på en skuggig till halvskuggig plats i trädgården.

Muehlenbeckia och hortensia är fina var för sig, men tillsammans glänser de lite extra, både inne och ute!


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…