Annons


Blomningen kom av sig

Blommar inte dina prydnadsträd? Det här kan vara anledningen.


Purpurapeln blommar härligt på våren och får på hösten röda bär som uppskattas av fåglar. Ett fint prydnadsträd.

Purpurapeln blommar härligt på våren och får på hösten röda bär som uppskattas av fåglar. Ett fint prydnadsträd.

Hej!
Jag har en purpurapel sedan ca 20 år. Ända tills i fjol har den blommat men då kom det inga blommor. Jag trodde det var en tillfällighet men inte heller i år har den blommat. Dessutom börjar den fälla torra löv redan i juli (det var likadant i fjol).
Jag har haft en utbildad person i trädbeskärning som senast för två år sedan beskar den. Nu undrar jag om jag på något vis kan få den att fungera igen eller om jag måste ta bort den?

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Tacksam för svar och kanske även en förklaring.
Hälsar Vera Kadhammar

Hej Vera!
Lite svårt att säga vad som kan ha hänt utan att se trädet. Har du kikat noga på grenverket, om det finns intorkade partier på grenarna är trädet troligen angripet av svampparasiten skorv. Den är besvärlig men kan i ett tidigt skede klippas bort genom att skadade partier skärs bort och kastas i soporna eller bränns. Skorv gynnas av fuktigt och svalt väder, som vi haft de senaste vårarna och försomrarna. Olika sorter är känsliga och du har nu ett gammalt träd. Om du tror att det rör sig om skorv och att angreppet är kraftigt, ta ner trädet och plantera att nytt. Det finns friskare sorter som är mer skorvtåliga men välj helst en annan plats.

Jag tror annars att din prydnadsapel drabbats av bladfläcksjuka, också en svampsjukdom men som bara angriper bladen. De får mörka fläckar, sedan torkar hela bladet in och faller av. Den trivs också bra i fuktig väderlek som vi haft. Samla in bladen och släng eller bränn dem så att svampen förs bort från tomten. För att stärka bladen kan du gödsla med kiselrik gödning som nässlor och åkerfräken. Lägg växterna runt stammen på marken och mylla eventuellt ner dem. Med tiden multnar de och kiseln tas upp genom rötterna.
Lycka till!

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…