Annons
Annons


Boktips till påsklediga!

Elin Månsson, prao-elev på Allas, har valt ut tre bra ungdomsböcker som hon tycker är värda att bli lästa!


bokrecenssion

eleanor-park

Eleanor & Park – Rainbow Rowell 2013
Eleanor flyttar hem igen efter som hennes styvpappa hade sparkat ut henne, under tiden hade hon bott hos en gammal väninna till hennes mamma. Eleanors styvpappa är hemsk, varken hennes syskon eller hennes mamma vågar säga emot honom. Första dagen som Eleanor ska till skolan möts hon av en full satt buss, stirrande ögon och skrik. Hon går förvirrat i bussens mittgång och till slut så ger en kille plats åt henne. Killen heter Park. Park och Eleanor sitter bredvid varandra i bussen till skolan i flera veckor, men de är båda knäpptysta. Efter ett tag så märker Park att Eleanor tjyvläser hans serier och han delar med sig av dem. Det leder till att de börjar säga hej till varandra, sen börjar de prata…

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Boken är gripande och man känner medkänsla, boken har också ett bra budskap om att man ska våga stå upp för sig själv. Boken är välskriven och utspelar sig år 1986.

untitled
Drakväktaren – Caroline Wilkinson 2003
Berättelsen börjar år 141, en slavflicka vid namn Ping lever på att sköta om djuren hos en drakväktare som super om dagarna. När bara en av hans drakar finns kvar dyker det upp en drakjägare utskickad från kejsaren och Ping flyr tillsammans med råttan Hua på drakens vingar. De får även med en draksten som draken vakar över. Efter ett tag visar det sig att flickan kan förstå vad draken tänker och den berättar att sten måste föras till havet. Ping är efterlyst och följer med draken, deras flykt går österut genom hela Kina. Flykten tar dem genom städer och landsbygd och till och med på båt genom Gula floden. De lär känna kejsarens son på vägen och de blir vänner, men hela tiden är de på vakt efter som drakjägaren är efter dem hack i häl.

Detta är första delen av en serie i fem delar (tre översatta till svenska).

Caroline Wilkinson har skapat en fantastisk bokserie, hennes sätt att skriva på imponerar på mig då hon skriver mycket målande och jag vill aldrig lägga mig ifrån någon av böckerna när jag läser dem.

maze-runner-i-vansinnets-oken
Maze Runner I Vansinnets Öken – James Dashner 2014

I första delen av Maze Runner var Thomas och de ungdomarna andra instängda i en gigantisk labyrint. Nu har del två av bokserien kommit ut på svenska och de befinner sig i en stor öken med enstaka byar och svårt klimat. Ungdomarna som överlevt Wickeds första utmaning känner först doften av frihet och trygghet efter dem äntligen kommit bort från labyrinten. Men det tas snabbt bort från dem när de inser att de ställs inför ännu en prövning. Deras relationer sätts på spel när de ger sig ut i det okända och nu är utmaningen svårare, större och under tidspress.

Jag tycker att del två är bättre än ettan, jag blev helt fastklistrad i del två och vägrade att lämna ifrån mig boken. Boken är jättespännande och det händer saker hela tiden.

Av: Elin Månsson, prao-elev på Allas

 


(17)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…