Annons
Annons


Bonnie eller Robin kan bli Amandine!


Bonnie Tylers låt Belive in Me är favorit hos många spelbolag.

Har Robin någon chans mot Bonnie Tyler? Eller får båda kanske se sig slagna av fransyskan Amandine? Ja, det spekulerar Allas musikrecensent Mikael Frohm kring efter dagens repetitioner med de så kallade Big 5 och Sverige.

Annons

Big 5 kallas de länder – Italien, Tyskland, England, Frankrike och Spanien – som, liksom värdlandet, är direktkvalificerade till finalen i ESC. I år har de sällskap av Sverige och Robin Stjernberg med ”You”.

Läs här nedan om vad Allas reporter tyckte om deras insatser vid onsdagens genrep.

Spanien – ESDM med Contigo hasta el final

Det börjar som en folklore med en säckpipa i fronten. Sedan går ESDM vilse i de kanariska bergen och hittar plötsligt sig själv i upptempo-pop a la Fleetwood Mac. Vitdraperade Raquel del Rosario sjunger inte helt rent under repetitionerna. Hon har visserligen ett förlåtande engagemang, men måste få ordning på rösten till livesändningen.

Låt: 4
Sång: 2
Framförande: 3
Applåder: 7
Poäng: 16

Frankrike – Amandine Bourgeois med L’enfer et moi

Jag är svag för bluesrock och här skickar Frankrike in Caroline af Ugglas okända syster i en sak som får ”Snälla, snälla” att blekna. Amandine gör det här djävulskt bra, med intensitet och total närvaro – här kan vi prata mindfulness! Arrangemanget är också så smart, en spetsig kompgitarr inleder och sätter stämningen direkt. Enkelt och effektfullt, årets bästa och fräckaste om ni frågar mig.

Låt: 3
Sång: 4
Framförande: 5
Applåder: 7
Poäng: 19

Tyskland – Cascada med Glorius

Euphoria på crack? Det är det första som slår mig, men nej det är bara tyska ”Glorius”. Det här är en ganska svag låt, överproducerad till att få upp tempot på dansgolven runt omkring i Europa. Cascada gör den okej, men inte ens eldkastarna och guldregnet på slutet får det att hetta till. Det blir liksom mycket skrik för lite ull. Svagast av Big 5?

Låt: 2
Sång: 3
Framförande: 2
Applåder: 5
Poäng: 12

Sverige – Robin Stjernberg med You

Den här kan vi ju. Robin wailar och står i och det sprakar och ryker om låten. Att Robin är finalens bästa sångare är utan tvivel, men frågan är om låten håller? Man ska ju sluta när det är som bäst/roligast heter det. Därför borde ”You” avslutas ca tio sekunder tidigare, när både Robin och låten står på topp!

Låt: 3
Sång: 5
Framförande: 4
Applåder: 8
Poäng: 20

England – Bonnie Tyler med Believe in Me

England fortsätter att skicka gamla radiofavoriter. I fjol Engelbert Humperdinck, i år Bonnie Tyler som tävlar med en ballad som i bryggan mellan vers och refräng , påminner lite om fornstora dar (då pratar vi mitten, slutet på 70-talet). Den här låten är favorit hos många spelbolag. Och kanske är det så det ska vara, men personligen saknar jag Bonnies karaktäristiska, hesa röst och en hake i låten som trots både vindmaskiner och hiss inte vill lyfta.

Låt: 3
Sång: 3
Framförande: 3
Applåder: 6
Poäng: 15

Italien – Marco Mengoni med L’essenziale

En ganska typisk italiensk ballad, snygg men inte nyskapande. Marco Mengoni gör den på Ramazzotti-vis, dvs med lika delar kärlek och heshet i rösten. Styrkan är just Marcos sång och den sårbarhet han utstrålar på scen, svagheten kan vara att vi hört det så många gånger förr. Samtidigt ska inte igenkänningsfaktorn underskattas – i synnerhet inte i meloditävlingar!

Låt: 4
Sång: 4
Framförande: 3
Applåder: 6
Poäng: 17


(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…