Annons


Bra för sexlivet: Ta med yogan till sängkammaren!

Yoga gör inte bara din kropp smidigare, du lär dig också andas djupare och att vara här och nu. Tre bra saker som 
du kan ta med dig 
in i sovrummet.


Yoga kan absolut kan vara inkörsporten till ett mer sensuellt liv, säger Karin.

Varför inte testa par-
yoga? Genom att tillsammans omfamna varje ögonblick, ett andetag i taget, kan yogan skapa en bättre kontakt även 
sexuellt. Och öka din libido, sexlust.

Termen yoga kommer från sanskrit och betyder ”att binda samman” och med de lugna övningarna frisätts endorfiner och en känsla av välmående infinner sig när energin flödar. Ett avslappnat tillstånd som öppnar upp för att se sin partner med förnyad upp-skattning, förbättrar kommunikationen främjar tilliten.

Annons

Kort och gott: Yoga är bra för ditt sexliv!

Kärleksfull relation

En som kan intyga det är Karin Björkegren Jones som sedan flera år tillbaka arbetar som hälsoinspiratör och har skrivit många böcker, bland annat ”Yoga Erotica”. Där tar hon med oss på en resa genom yogan och andra orientaliska filosofier. Hennes egna erfarenheter blandas med resonemang och fakta samt träningskapitel både för singlar och par, med tillits- och avslappningsövningar.

Och sensuella ställningar inspirerade av den indiska boken Kama Sutra.
Utgångspunkten är att via yogan visa hur man kan bygga upp en mer kärleksfull och sexuellt laddad relation, men även hur man på egen hand kan bygga upp sin kroppskännedom och självkänsla med yogan. En viktig grund för en god relation och ett sensuellt sexliv.

Vad är det som gör att yoga kan öka vår flexibilitet, självkänsla, självkännedom och energinivå?

– I yogan använder vi hela kroppen. Vi får en kroppskännedom som också gör att vi gillar våra kroppar.
Karin berättar att hon har märkt att yogan lär eleverna att tycka om sin kropp. Inte för hur den ser ut, utan för vad de kan göra med den.

– Vi gör också ibland konstiga ställningar, som på sikt kan göra att vi kanske vågar experimentera mer i sängen med vår partner eftersom vi redan är vana att göra lite fysiskt utmanande ställningar. Vi lär oss även yogaandningen, det vill säga att andas medvetet och djupt in i våra kroppar, som i sig skapar lugn och ro-hormon.

Just andningen och de yogiska knipövningarna tycker Karin är mycket bra redskap att ta med in i sängkammaren. Hon menar att yoga absolut kan vara inkörsporten till ett mer sensuellt liv.

– Yogan gör dig mer närvarande och medveten. Man lär sig att njuta där man är och att inte vara någon annanstans i tanken. Jag tror att många har svårt att koppla av och i stället kanske tänker på dammtussarna i hörnen än njuter när de har sex. Till och med i kramen tänker de mer på vad de ska göra efter kramen. Vi måste lära oss att vara mer här och nu – på alla plan i livet. Då blir också alla våra möten mer innerliga.

Hur kan man på egen hand kan bygga upp sin kroppskännedom och självkänsla med yogan?

– En stor del av bra sex är nog att gilla sig själv och att våga njuta. I yogan är det också centralt att hålla rotlåset, det vill säga att knipa. Man kopplar på bäckenbottenmuskeln. Att ha en stärkt bäckenbotten har både män och kvinnor mycket att vinna på.

Intensiv och innerlig

Att göra knipövningar och aktivera bäckenbotten resulterar i mindre ont i ryggen, tajtare mage, bättre hållning och minimerade inkontinensproblem.

– Men framför allt får du en tajtare slida, vilket kan ge dig och din partner skönare sex. Det kan också ge dig starkare orgasmer, och det finns kvinnor som kan knipa sig till orgasm. Det är väl en morot om något för att göra yogiska knipövningar!

Stress är en av de vanligaste orsakerna till att lusten försvinner, på vilket sätt kan yoga öka vår libido?

– Vi stressar alldeles för mycket. Det är vår tids stora folksjukdom. Svensken ägnar 18 minuter åt sex i veckan. Det är väl ändå för lite? Visst är det fantastiskt om man fixar att få en orgasm på 18 minuter, men de flesta gör inte det. Vi behöver stanna upp och reflektera mer. Jag tror att stressen gör att vi sätter våra intima relationer på vänt i stället för att investera i dem. Visst är det härligt med snabbsex då och då. Men det är mycket vi riskerar att 
missa på vägen, som närhet och intimitet. Då kan yoga vara ett bra sätt att hitta in och tillbaka till just det. När vi utövar yoga blir vi lugnare. Vi lär oss att hamna i ro, och det tar vi förhoppningsvis också med oss in i sängkammaren.

Krävs det någon förkunskap av yoga eller kan även
 nybörjare ta med yoga in 
i sovrummet?

– Som med allt: Övning ger
 färdighet. Så är det självklart även med yogan. Börja yoga och upptäck själv vad som händer med ditt sexliv när du blir mer och mer van vid yoga. För yoga lurar sig in varje dag i ens liv och jag lovar att ditt sexliv kommer att bli mer intensivt och innerligt.

Av Annika Nilsson
Foto: Anneli Hildonen/
LUX Publica

Se övningar ur Karin Björkegrens bok ”Yoga Erotica”

Vill du få ett bättre, roligare och sinnligare sexliv?

Testa vår online-kurs ”Lekfullt Tantrasex”!

Läs mer om kursen här!

DU FÅR:

  • En kurs i 12 delar
  • 9 praktiska övningar
  • 10 inspirerande filmer
  • Lära dig om:
  • Närvaro
  • Andning
  • Ögonkontakt
  • Beröring
  • Sexuell energi
  • Ett tantriskt sexuellt möte


(49)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…