Annons
Annons


Bra tonårsfysik minskar risken för självmordsförsök


En god kondition som tonåring kan även kopplas till minskad risk för svår depression i vuxen ålder.

En god fysisk kondition vid 18 års ålder kan kopplas till minskad risk för självmordsförsök senare i livet. Det visar en studie på över en miljon svenska män som gjorts av forskare vid Sahlgrenska akademin.

Annons

En ny, omfattande rapport från Socialstyrelsen om barns och ungas hälsa visar att tonåringar och unga vuxna i Sverige mår psykiskt sämre än jämngamla i andra västländer. En annan rapport som ingår i en ny socialförsäkringsutredning visar att antalet allvarliga självmordsförsök bland 19 till 23-åringar med aktivitetsersättning har ökat från 115 per år till 460 per år i Sverige under 1995-2010.

I en studie gjord på 1 136 527 svenska män, visar forskare vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet, att det finns ett samband mellan träning hos yngre individer och minskad risk för självmordsbeteende senare i livet.

Det är tidigare visat att fysisk träning påverkar hjärnans funktioner mycket positivt då man exempelvis får fler nervceller.

Forskargruppen har i en uppmärksammad studie som publicerades 2012 visat att en god kondition som tonåring också kan kopplas till minskad risk för svår depression senare i livet.

Forskarna menar att fysisk träning bör utvärderas som självmordsförebyggande projekt för ungdomar.

De nya rönen får stöd i tidigare tvärsnittsstudier där tonåringar intervjuats om sin kondition kopplat till risken för självmordstankar.

 

 

 


(11)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…