Annons
Annons


Bröllopsklänningar – tecken i tiden


Bröllopskläder

Bröllop

Efter sommaren kommer Svenska moderådet med en ny trendguide på temat vintage med 100 år av bröllopsmode. Plagg som följer tidsandan mer än vi tror.

På 1800-talet introducerades den gulvita brudklänningen i Sverige. En nymodighet från Paris. På landsbygden bar allmogen färgstarka regionala hembygdsdräkter ända fram till slutet av 1800-talet då dessa blev omoderna. Idealen kom från de högre ståndens stil. Av praktiska skäl var de första brudklänningarna svarta. Till skillnad från adeln hade inte allmogen råd med flera högtidsdräkter behövde kunna använda finplaggen även på begravningar. Först på 1920-talet börjar användandet av speciella vita brudklänningar att förekomma bland vanligt folk.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

– Brudklänningar, garderobens sagoplagg nummer ett, är speciella och fascinerar oss och har så gjort i alla tider, säger Lotta Ahlvar vd Svenska Moderådet. Brudklänningar är påkostade, i exklusiva material, vackra i tidsenliga modeller och ofta det dyrbaraste klädinköpet i en kvinnas liv.

Historik bröllopsklänningar:

1910-tal. Slank modesilhuett, höga midjan betonades och axlarna poängterades genom volanger och krås. Stilen kallas för La Belle Epoque.

1920-tal. Kjolfållen åker upp till knäna – skandalöst kort enligt vissa… och kjolarnas midjor sjönk ned till höfterna. Lös passform.

1930-tal. De skråskurna klänningarna blev decenniets största nyhet. Idealet var fortfarande en långsmal silhuett och kläderna hade figurnära skärningar. För att höfter och midja skulle se smalare ut förstärktes axelpartiet med puffärmar eller vaddar.

1940-tal. Materialbristen är stor under kriget. Klänningen är nätt med krage, kort puffärm och framknäppning. Axlarna är breda och vadderade och silhuetten i övrigt smal med åtsittande midja och slanka höfter.

1950-tal. Grace Kelly är modeikonen. Timglasfiguren håller i sig under större delen av decenniet. Vadlånga, vida kjolar med skumgummiförstärkta underkjolar med nätt överdel, gärna med nymodigheten holkärm/pingvinskärning.

1960-tal. Klänningarna är kortkorta och Jackie Kennedy bildar stilideal med eleganta superenkla fodralklänningar, tillhörande kappa i matchande tyg.

1970-tal. Folkloreinspiration, klänningarna är fotsida igen. Favoritmaterialet är bomullsspets, höghalsat och överdelen har ok med rysch. Folkdräkter ett populärt alternativ.

1980-tal. Extra axelvaddar ett måste, liksom kritvitsatäng, spets med paljetter och överdådiga modeller (influerade av Dianas bröllop 1981) skapas på löpande band, traditioner är inne igen.

1990-tal. Minimalism, en verklig motreaktion mot tidigare ideal. Klänningarna är enkla i snittet, ofta empireskurna, dekorationer skalas nästan helt bort och klädda knappar är ofta den enda garneringen, gräddvitt favoriseras.

2000-tal.Varumärket, bröllopsbutiken och designer blir viktiga statusmarkörer i valet av brudklänning. Carrie i Sex and the city bildar stilskola.

2010-tal. Valfrihet gäller och flera trender existerar parallellt. Brudklänningar är påkostade. Baddräktsliv och urringat, en gång i tiden helt otänkbart, blir allt vanligare och klänningen dekoreras återigen med spets, pärlor och strass.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…