Annons
Annons


Brunalger hjälper dig att gå ned i vikt


Får det vara en kopp brunalger?

Ät mindre och gå ner i vikt! Ett enkelt viktminskningsrecept om det inte vore för hungern det framkallar. Nu har dock ett danskt forskarlag hittat ett fiber som lurar kroppen att känna mättnad.

Annons

Vill du gå ner i vikt? Hur skulle det vara att försöka med lite brunalger? Människor som måste gå ner i vikt kan gå med på det mesta, men en diet på alger är kanske att gå lite för långt? Tänk om! Ny forskning från Life, Faculty of Life Sciences vid Köpenhamns universitet, visar nämligen att fibrer från brunalger faktiskt stärker mättnadskänslan så att man äter mindre och samtidigt förlorar i vikt.

Gilla Allas.se på Facebook

Alginater
Fiberrik kost är redan känt som ett bra verktyg i kampen mot magfett. Det danska doktorandprojektet visar att kostfiber som utvinns ur brunalger, kallad alginater, är särskilt bra. De ger en slags konstgjord påfyllning i magen:

– Vi har under tre år undersökt vilken effekt det har att konsumera alger i olika doser. Vi kan visa att de friska försökspersoner som intog alger och samtidigt fick äta så mycket de ville, kände sig mindre hungriga och åt mindre jämfört med individer som inte fick fiberdricka med alginater, säger PhD – studerande Morten Georg Jensen som är en av forskarna bakom studien.

Två olika försöksgrupper
96 överviktiga personer deltog i projektet som varade i 12 veckor. Hälften (48) av försökspersonerna drack en specialblandad fiberdrink med alginater tre gånger dagligen före varje huvudmåltid som ett komplement till en energireducerad kost.

De övriga 48 ämnen drack en placebo dryck (”falsk dryck”) utan alginater.

1,7 kg mer
För de 80 som fullföljde studien, såg forskarna en signifikant större viktminskning med alginat-behandling jämfört med patienter som drack en dryck utan alginater. Personerna med alginatdrycken tappade i genomsnitt 1,7 kg mer än personerna i placebogruppen.

Alginat-drycken skapar ett slags gelé i magen som förstärker de signaler till hjärnan som säger att man är mätt. Följden blev att försökspersonerna åt mindre.

Kontrollerar hungerskänslan
– Det är viktigt med en metod som kan förbättra vår kontroll över hungerskänslan och minska födointaget, säger Morten Georg Jensen och avslutar:

– Fortfarande krävs det mer forskning, så därför finns det ännu ingen alginatdryck, eller liknande fiberdryck i handeln.


(6)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…