Annons
Annons


”Burfåglarnas” succé fick ett tragiskt slut

Under en kort period på 1960-talet gör tre kåkfarare musikalisk succé och vinner hundratusentals människors hjärtan. Men framgångssagan får ett tragiskt slut. K special sänder den fascinerande dokumentären om Jailbird Singers - en unik händelse i svensk musikhistoria.


Tre kriminella killar gör i mitten av 1960-talet musikalisk sensation och vinner hundratusentals människors hjärtan. Foto: SVT

Tre kriminella killar gör i mitten av 1960-talet musikalisk sensation och vinner hundratusentals människors hjärtan.
Foto: SVT

Tidigt 60-tal, populärmusik börjar höras i radion. Beatles erövrar världen och får en hel generation ungdomar att ifrågasätta det vedertagna och dess hierarkier. Hemma i Sverige startar Anders Burman skivbolaget Metronome och knyter till sig Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk som står för det nya och moderna.

Bedrägeri och våldsbrott

På Långholmen sitter Tore ”Masen” Eliasson, Tony Granqvist och Karl-Åke ”Korpen” Jonsson och avtjänar sina straff. De är alla i 25-årsåldern och dömda för våldsbrott, checkbedrägerier och kassaskåpssprängningar. På skoj börjar de spela tillsammans. Tony, med sitt absoluta gehör, är den musikaliska motorn.

Annons

En kompis på permission tipsar Anders Burman. Han skriver kontrakt direkt. Med fångtransport åker killarna till Metronomestudion och spelar in sin första EP-skiva. Den gör omedelbar succé och rusar upp på svensktoppslistan. Cornelis Vreeswijk börjar skriva låtar till dem.

Framgångssaga

Så inleds framgångssagan om Jailbird Singers – ett band som än idag har ikonstatus inom svensk rockabillyscen. Otaliga hjärtan slår fortfarande extra när ”Precious Lord” eller ”Mördar-Anders” spelas. Men just som de tre unga männen står på tröskeln till ett helt annat liv, får sagan ett tragiskt slut.

Där björkarna susa – Jailbird singers: Fredag 13 mars, kl 20.00 i SVT2


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…