Annons
Annons


Byggnads byter skyddshjälm mot pussyhat

Byggbranschen är en av de mer mansdominerade i Sverige. Nu vill förbundsstyrelsen se en förändring av grabbdominansen i ett debattinlägg: "Vi ÄR ett gäng vita, medelålders män. Men vi har i alla fall rosa mössor på oss”, skriver Byggnads förbundsstyrelse.


Foto: Byggnads

Foto: Byggnads

Byggnads förbundsstyrelse bestå till hundra procent av män. Det är en av faktorerna som förbundsstyrelsen både konstaterar och beklagar i debattinlägget på internationella kvinnodagen. Enligt styrelsen är bilden med mössorna ett sätt för styrelsen att uppmärksamma de få kvinnor som ändå är i branschen och visa solidaritet för att de vågar bryta invanda könsmönster.

Annons

”Det krävs mod att göra det. Det krävs vilja att göra det. Det krävs jävlar anamma att göra det.”, skriver Byggnads enligt SVT .

99 av 100 män

I debattinlägget konstaterar Byggnads att 99 byggnadsarbetare av 100 är män. De skriver vidare att de få kvinnor som ändå söker sig till eller finns i branschen får utstå både gliringar och sämre lön just för att de inte är män.

Gilla Allas.se på Facebook

Styrelsen konstaterar också självkritiskt att branschen är en av Sveriges minst jämställda men hävdar också att det är något som man strävar efter att ändra på.

” Vi vill jobba i en byggbransch där alla behandlas rättvist. Vi vill ha en schysst och jämställd arbetsmiljö, där alla är lika välkomna. Oavsett kön, hudfärg, ursprung eller sexuell läggning”.

Läs också: Historien om hur en rosa kattmössa blev symbol för kvinnors rättigheter

Solidaritetshandling

Bilden med de rosa mössorna ser Byggnads som en solidaritetshandling med de kvinnor som, trots rådande normer, sökt sig till branschen.

Männen i Byggnads styrelse har dock inte stickat mössorna själva.

– Nej, det har de fått hjälp med för det var så kort med tid, säger Emma Sahlén Grip, pressekreterare på Byggnads.

– Det tar vi till nästa år.

LÄS OCKSÅ


(41)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…