Annons
Annons


Cancer vanligare dödsorsak åren efter klimakteriet


Ändrad livsstil är viktigare än kolesterolfokus för kvinnor som passerat klimakteriet.

Hjärt- och kärlsjukdomar har ansetts vara den vanligaste dödsorsaken för kvinnor åren efter klimakteriet. En ny studie visar att den vanligaste dödsorsaken under åren fram till 80 års ålder i själva verket är cancer.

Annons

– Detta är naturligtvis något som bör beaktas när vi planerar vård och förebyggande åtgärder för kvinnors hälsa, säger forskaren Dominique Hange som lett studien vid Sahlgrenska akademin.

Gilla Allas.se på Facebook

40 år av studier
I den så kallade Kvinnoundersökningen har forskare vid Göteborgs universitet under mer än 40 år följt och studerat äldre kvinnors hälsa. I den senaste studien har forskarna kartlagt de vanligaste dödsorsakerna för kvinnor som passerat klimakteriet – och resultatet omkullkastar etablerade uppfattningar.

1 av 3 dör i cancer
Göteborgsstudien visar att 30 procent av dödsfallen bland kvinnor mellan 60 och 80 år orsakas av cancer, medan hjärtinfarkt står för 19 procent och stroke för 14 procent. Bara hos kvinnor över 80 år är hjärtinfarkt den vanligaste dödsorsaken.

– Uppfattningen har varit att kvinnor i västvärlden som passerat klimakteriet oftast dör av hjärt- och kärlsjukdomar, och risken att dö i hjärtinfarkt har ansetts betydligt större än risken att dö i cancer. Våra resultat visar att det inte stämmer, säger Dominique Hange, forskare vid Sahlgrenska akademin.

Planera vården
– Detta är naturligtvis något vi måste beakta när vi planerar vård och förebyggande åtgärder för äldre kvinnor, men också när vi utformar vår framtida forskning beträffande screeningmetoder och informationsspridning till allmänheten, säger Dominique Hange.

Ändrad livsstil förebygger
För kvinnor är en livsstilsförändring till exempel en bättre metod än kolesterolsänkande medicin för att förebygga ohälsa, eftersom det förebygger både cancer och hjärtkärlsjukdom.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…