Annons


Carola om genombrottet i ”Sveriges bästa”

Carolas ”Främling”, Magnus Ugglas ”Varning på stan” och 140 pudelrockare i samma rum. Den svenska musikhistorien är fylld av minnesvärda klipp och historier. Nu ska ”Sveriges bästa” i TV4 kora det allra mest minnesvärda musikögonblicket.


Tommy Nilsson var en av solisterna när gräddan av svenska hårdrockare samlades i ”Swedish metal aid”, 1985. Frisyren är episk. Bild: TV4

I efterdyningarna av megasuccéerna med ”We are the world” och ”Do they know it’s christmas” så ville svenska musiker göra något liknande. En önskan som skulle bli verklighet med ”Swedish metal aid” 1985 där den svenska hårdrockseliten samlades för att göra en insats mot svälten i Etiopien.

Annons

– Det var 140 glada pudelrockare i ett rum för 15 personer, berättar Kee Marcello (Kjell Lövbom) som var producent och kapellmästare när han besöker ”Sveriges bästa” i TV4.

Gilla Allas.se på Facebook

Kee Marcello, som senare skulle bli medlem i Europe, hade fått ihop gräddan av svensk metal från 29 band. Bland de voluminösa hårbarren fanns namn som Tommy Nilsson, Joey Tempest, Tone Norum och ”Robban” Ernlund från Treat.

Joey Tempest skrev texten till ”Give a helpin’ hand” men var inte helt hundra på engelskan, enligt Kee Marcello som skickade texten på remiss till Alexander Bard.

Kee Marcello bad Bard att vara smidig i kritiken men talade, av allt att döma, för döva öron.

– Han kom tillbaka och sa ”fan, är du ordblind?”, säger Kee Marcello i ”Sveriges bästa”.

– Inget diplomatämne direkt.

Se klippet på ”Swedish Metal Aid” här:

På listan över tio bästa musikklippen finns även namn som Alice Babs, Broder Daniel, Sara Larssons genombrott i Talang som 10-åring och en ung Magnus Uggla som chockar samtiden med ”Varning på stan”, 1977.

I en intervju med tv-programmet ”Häftig fredag” får dock Uggla nog av programledarnas insinuanta frågor och marscherar ut ur studion. Ett ögonblick som alltså numera finns med bland Sveriges tio bästa musikögonblick.

Magnus Uggla i ”Häftig fredag”, 1977 innan han tröttnar på programledaren Pontus Platins frågor. Bild: SVT

Carolas genombrott med ”Främling”

Carola Häggkvist har också en given plats på listan. Hennes publika genomslag med ”Främling” i Melodifestivalen 1983 som 16-åring är ett minne som ristat in sig i folksjälen. Åtminstone den del av folksjälen som var födda och såg framträdandet där Carola tackade gud efteråt.

Carola sjöng sig in i svenska folkets hjärtan med ”Främling” i Melodifestivalen 1983. Bild: SVT

Så här i efterhand kan sångerskan själv tycka att det finns något speciellt i genombrottet.

– Jag tror att folket fick känna att de var med och upptäckte mig, säger Carola Häggkvist 35 år senare.

Schlagerveteranen Elisabeth Andreassen, som också är på plats i studion, har också ett starkt minne av Carolas genombrott.

– Jag satt ensam och grät när du kom upp på de tonerna, säger hon i ”Sveriges bästa”.

Carola valde sitt eget sätt att gå ut offentligt med att hon var singel igen år 2000. ”Ett sätt att göra 100 intervjuer på en sekund”, säger hon om trycket ”Ledig” på t-shirten. Bild: TV4

Lotta Engberg och Elisabeth Andreassen dammar av Carolas klassiska t-shirttryck i ”Sveriges bästa”. Bild: TV4

”Sveriges bästa” sänds 20.00 i TV4 på tisdagar. Programledare är Gry Forsell.

Läs också: Carola om övergreppen: ”Det tog många år innan jag vågade berätta”


(23)
(0)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…