Annons
Annons


Charmiga blommor

Pensé är vårens tåligaste och mest älskade utplanteringsväxt och den finns i många nyanser och former. För att lyfta penséplanteringarna är det fint att blanda in någon högre växt. Cineraria har både höjd och volym för att ge penséplanteringarna ett lyft.


Cinerarior och penséer kompletterar varandra fint.

Cinerarians vetenskapliga namn är Pericallis x hybrida. Pericallis kommer från grekiskans perikallersom betyder mycket vacker. Många tänker på cinerarian som en krukväxt, men sortserien Senettii trivs alldeles utmärkt även utomhus förutsatt att de hårdaste frostnätterna passerat. En sval fönsterbräda, ett skyddat uterum, på balkongen eller i en kruka i trädgården är lämpliga platser.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Sorterna i Senettii-serien har mängder av prästkrageliknande blommor i läckra rosa, blå och lavendelfärgade nyanser i stora och luftiga samlingar. De är mycket effektfulla och iögonfallande med sina färgstarka blommor och yviga växtsätt. Sorterna är väldigt fina i samplanteringar med penséer, men också med andra tåliga vårväxter som ranunkel, alunrot, tusensköna, primula och gyllenlack.

Cineraria fungerar också perfekt som solitär i en vacker kruka eller flera olika sorter tillsammans i en stor kruka eller låda, kanske en gammal äppel-, socker- eller vinlåda. Tänk bara på att det alltid måste finnas hål i botten på lådan så att överskottsvatten kan rinna av.

Cineraria vill ha jämnt fuktig jord och regelbunden vattning men trivs inte om jorden blir för blöt. Allra längst och finast blomning fås vid en ljus och sval placering.

Ursprungligen kommer cinerarian från Kanarieöarna men de sorter som finns i odling i dag är resultatet av växtförädling.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…