Annons
Annons


Charmiga miniväxter

Två söta minifavoriter den här tiden på året är våreld och saintpaulia. Här får du sköttips för vardera växt!


Vackra våreld blir höstglöd på hösten. Foto: Blomsterfrämjandet

Våreld är en mycket hållbar och lättskött. Den rena arten har varmt röda blommor och luftigt växtsätt, men genom förädling har växten blivit kompakt och det finns sorter i många olika färger. Det finns även våreld med fyllda blommor och som tillhör Calandiva-serien.

Annons

Våreld är mycket lätt att lyckas med. Ljus och solig placering ger den längsta blomningen. Vattna igenom rejält vid varje bevattningstillfälle och låt sedan jorden torka ordentligt.

Saint paulian finns i många fina nyanser.

Saintpaulia är även den lättskött och vacker. Färgen varierar från ljusblått till mörkblått, från blåviolett till rödviolett, även rosa, vita och fläckiga blommor finns. För en så riklig blomning ska blomman stå ljust. Öst- och västlägen att föredra på våren.

Ett visst mått av torka klarar saintpaulian bra tack vare sina saftiga och tjocka blad. Vattna alltid med ljummet vatten eftersom rötterna är känsliga för kyla och bladen dessutom kan få fläckar av kallt vatten.

 

Skötselråd

Miniväxter måste skötas mer omsorgsfullt än växter i större krukor, eftersom den begränsade mängden jord gör att de snabbt torkar ut. Det är viktigt att vattna dem regelbundet så länge de står i små krukor. Vill du spara miniväxterna måste du plantera om dem i större krukor.

Placeringstips

• Fyll ut små utrymmen som du vill ska få grönska och färg.

• Placera en miniväxt vid varje kuvert och ackompanjera med samma växt i normal storlek mitt på bordet. Ett annat utmärkt alternativ är att arrangera en grupp miniväxter.

• Placera blommorna i små roliga skålar och krukor.

Många tillsammans är effektfullt på en bricka. Sätt många av samma sort tillsammans eller mixa flera olika sorter.

• Festligt att ställa många på rad till exempel i ett fönster eller på en tavellist.

Häng dem i en liten glasskål, korg eller strut i fönstret.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…