Annons


Charterflyg satte hastighetsrekord


Vindhastigheten över Atlanten var i förra veckan rekordhög. Det gjorde att de flyg som korsade Atlanten fick extra fart.

Allra fortast flög Thomas Cook Airlines Scandinavia under sin flygning från Kuba till Skandinavien.

Annons

I onsdags, 7 januari, flög en Boeing 777-200 från British Airways från New York till London på endast 5 timmar och 16 minuter. Flyget hade extrem medvind, den vind som senare drabbade den svenska västkusten. Vindhastigheten över Atlanten låg i onsdags på 113 meter i sekunden eller gott och väl 400 km/timme. Den extrema medvinden gjorde att flyget från British Airways, BA114, nådde en hastighet på hela 1198 km/timme på väg mot Europa. En hastighet som de engelska medierna utropade som rekord.

Gilla Allas.se på Facebook

Men rekordet är inte längre brittiskt. Sedan i torsdags tillhör rekordet Vings charterflygbolag Thomas Cook Airlines Scandinavia, vars Airbus 330-300 flög över Atlanten med en genomsnittshastighet på 1255,6 km/timme. Hastigheten på Vings flyg var i genomsnitt 57,6 km/timme snabbare än det brittiska flyget. Normalt flyger ett passagerarflyg med en hastighet på ca 900 km/timme när det korsar Atlanten.

– Thomas Cook-flyget startade från Kuba med kurs mot Oslo och därefter till Stockholm. Flygningen var beräknad till 9 timmar 20 minuter men redan efter 7 timmar och 48 minuter landade flyget i Oslo, berättar Magdalena Öhrn, informationschef Ving.

flyghastighet

Kapten Stig Skat-Riise fotograferade hastighetsmätaren när den nådde 670 knop i timmen, vilket motsvarar 1240,8 km/timme.

 

 


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…