Annons


Charterresa eller egenpaketerad resa?

De senaste åren har reguljärflyget tagit upp konkurrensen med chartern på klassiska sol- och baddestinationer. Dessutom har biljettpriset på reguljärflyget sjunkit med tusentals kronor på vissa rutter. Hur har detta påverkat svenskarnas preferenser och resvanor? En undersökning visar att mer än hälften av svenskarna väljer bort charterresor.


I Tickets senaste Novus-undersökning frågade resebyrån vilket av resesätten svenska folket föredrar, charterresa eller egenpaketerad resa. 52 procent av svenskarna föredrar att paketera sin resa på egen hand, medan 48 procent hellre åker på charterresa. På Ticket är man inte förvånad över det jämna resultatet.

Annons

– Det pratas en del om att reguljärflyget håller på att konkurrera ut chartern, men det stämmer inte. Det råder en ständig växelverkan mellan dessa restyper. Intresset för de olika restyperna pendlar ofta fram och tillbaka beroende på vilken fas i livet man befinner sig i, säger Maria Gertell, kommunikationsansvarig på Ticket.

Bekvämt med charter

28 procent av de som föredrar charter framför egenpaketerade resor gör det för att det är enkelt och bekvämt. 13 procent tycker att det är prisvärt och 11 procent väljer charter för att det känns tryggt. Av de som föredrar att paketera sin egen resa svarar 39 procent att det beror på att de vill kunna vara mer flexibla gällande val av reslängd, destination för hemresa med mera.

Bland de som förespråkar egenpaketerade resor anser 25 procent att man upptäcker mer och lär sig mer om resmålet om man reser på egen hand och 20 procent upplever att det är billigare att sätta ihop sin egen resa.

Varför välja charter?

1. För att det är enkelt och bekvämt, 28 %

2. För att det är prisvärt, 13 %

3. För att det känns tryggt, 11 %

4. För att kunna välja All inclusive, 8 %

5. För att det är familjevänligt, 7 %

6. För att utbudet har förbättrats med fler koncepthotell, resmål m.m., 7 %

7. För att de har lokala avgångar, 5 %

8. För att jag alltid har gjort det, 2 %

9. Annat, 7 %

10. Jag åker inte på charterresor, utan föredrar att sätta ihop min egen resa, 52 %

Varför välja bort charter?

1. Jag vill kunna vara mer flexibel i val av reslängd, hotell, destination för hemresa m.m., 39 %

2. Det känns mer unikt att skapa sin egen resa, 29 %

3. Jag tycker att man upptäcker och lär sig mer om resmålet om man reser på egen hand, 25 %

4. Det känns för turistigt med charterresor

5. Jag upplever att det är billigare att sätta ihop sin egen resa, 20 %

6. Charterutbudet är begränsat, de har inte resor till resmål jag vill besöka, 10 %

7. Charterresor känns så likriktat, 7 %

8. Annat, 38 %

Om undersökningen: Undersökingen är genomförd av Novus på uppdrag av Ticket. Undersökningen hade ett riksrepresentativt urval av den svenska allmänheten med 1 034 respondenter mellan 18-79 år. Undersökningsperioden varade mellan den 22-28 augusti 2013. På dessa frågor kunde respondenterna ange flera svarsalternativ varpå den totala procenten på varje fråga överstiger 100 procent.


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…