Annons
Annons


Krämig cheesecake med apelsin

Härlig kexbotten möter len fyllning smaksatt med apelsin och lite citron. Toppa med ett gelétak och dekorera med klyftor och skivor av frukt. Festligt och kalasgott!


Perfekt både till fika och som dessert!

Perfekt både till fika och som dessert!

Apelsincheesecake

10–14 bitar
Tid: ca 35 min + tid för att svalna och stelna

Pajbotten:
200 g, ca 14 st, digestivekex, gärna ekologiska
75 g smält smör

Fyllning:
4 gelatinblad
4 äggulor
2 1/2 dl florsocker
500 g färskost av philadelphiatyp
3 msk pressad citronsaft
4–5 msk pressad apelsinsaft
3 dl vispgrädde

Annons

Gelétak:
2 1/2 dl outspädd apelsinsaft + 1/2 dl vatten
2 st gelatinblad

Gilla Allas.se på Facebook

1. Botten: Krossa kexen i en matberedare, häll i det smälta smöret och kör till en massa. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant, ca 22–23 cm i diam. Grädda i 175° i ca 5 min. Låt svalna.

2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Vispa äggulor och florsocker poröst. Vispa ner äggsmeten i färskosten. Hetta upp citronsaften, ta upp gelatinbladen och rör ner dem i den heta citronsaften och rör om tills allt har löst sig, tillsätt apelsinsaften och låt det svalna till simmig konsistens.

3. Vispa grädden lätt. Rör ner äggmassan i gelatinlösningen lite efterhand, till sist vänds grädden ner. Häll smeten i formen och sätt in i kyl för att stelna i ett par timmar, gärna över natten.

4. Gelétak: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Hetta upp hälften av apelsinsaften och rör ner gelatinbladen. Tillsätt resterande saft, låt svalna till simmig konsistens. Häll alltsammans över den kalla kakan och låt stå en stund i kyl för att stelna.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

Prova också: Cheesecake med passionsfrukt


(0)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…